Turska:

Više od 50 posto glasova ponovno prebrojano u Istanbulu, oporbeni kandidat kaže da i dalje vodi

| Autor: Hina
EPA

EPA


Glavni oporbeni kandidat u Istanbulu izjavio je u četvrtak da je ponovno prebrojano više od pedeset posto glasova s lokalnih izbora te da je on i dalje u vodstvu, a da za njim zaostaje kandidat iz vladajuće stranke AKP turskog predsjednika Tayyipa Erdogana. 

Prvotni rezultati nedjeljnih izbora pokazali su da je oporbena Republikanska narodna stranka (CHP) tijesno pobijedila u dva najveća turska grada, Istanbulu i Ankari, što je veliki udarac za Erdogana.

Međutim, tursko izborno povjerenstvo naredilo je novo prebrojavanje u 18 od 39 istanbulskih okruga nakon što je Erdoganova stranka podnijela žalbu na izborne rezultate zbog, kako je rekla, postojanja nevažećih glasova. 

Kandidat CHP-a Ekrem Imamoglu rekao je novinarima kako izgleda da se njegovo vodstvo smanjilo na 19.552 glasa s prvotnih 25.000, ali da još uvijek vjeruje da će postati gradonačelnik Istanbula, grada od oko 15 milijuna ljudi.

"Rezultati se neće promijeniti. Vrijeme prolazi i Istanbul čeka... tako da samo želimo prionuti na posao što je prije moguće", kazao je Imamoglu.

Predstavnik AKP-a u izbornom povjerenstvu, Recep Ozel, kazao je za televiziju A Haber da će oporbena prednost nastaviti padati i da će kandidat vladajuće stranke, bivši premijer Binali Yildrim, biti gradonačelnik Istanbula.

U Ankari je kandidat CHP-a Mansur Yavas osvojio u nedjelju 50,9 posto glasova, gotovo četiri posto više od svog protukandidata iz AKP-a, bivšeg ministra Mehmeta Ozhasekija. AKP se žalio i na te rezultate pa je izborno povjerenstvo naredilo ponovno prebrojavanje glasova u 11 gradskih okruga.  

Glavni tajnik AKP-a Fatih Sahin rekao je novinarima u četvrtak da stranka nije zadovoljna prebrojavanjem glasova u Ankari, gdje se čini da će biti potvrđena pobjeda oporbe, te da će tražiti drugo prebrojavanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of