ISTANBUL

Erdogan poziva na poništenje istanbulskih izbora

| Autor: Hina
EPA

EPA


Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da bi izborne vlasti  trebale poništiti lokalne istanbulske izbore zbog iregularnosti, u prvom redu zbog  imenovanja dužnosnika koji su čuvali glasačke kutije, objavio je provladin list Sabah u srijedu. 

Prvotni rezultati pokazuju da je na izborima za gradonačelnika glavna oporbena Republikanska narodna stranka tijesno osvojila kontrolu nad najvećim turskim gradom očito privodeći kraju 25-godišnju vladavinu Erdoganove stranke AKP i islamističkih prethodnika.

Obraćajući se novinarima u zrakoplovu, na povratku s ovotjedna puta u Moskvu Erdogan je rekao da se nisu svugdje poštivali propisi koji zahtijevaju da glasačke kutije čuvaju javni službenici.

"To su utvrdili naši kolege. Naravno sve to izaziva sumnju. Pogleda li se iskreno, to vodi ka poništenju", rekao je.

Odluku za poništenje može donijeti glavno izborno povjerenstvo. 

Viši dužnosnik AKP-a rekao je u utorak da će zahtijevati novo glasanje u Istanbulu nakon što je odbijen njegov pokušaj ponovnog prebrojavanja svih glasova nakon niza prebrojavanja glasova iz pojedinih izbornih kutija.

Erdogan je u ponedjeljak rekao da je lokalne izbore poremetio "organizirani kriminal" na izbornim mjestima u Istanbulu. Gubitak kontrole u gradu bio bi udarac Erdoganu koji turskom politikom dominira više od 16 godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater