TISUĆE NA ULICAMA

VIDEO I FOTO / Zbog novih mjera, masovni prosvjedi Talijana u Trstu, Milanu, Napulju i Torinu, PROSVJEDNICI BACALI MOLOTOVLJEVE KOKTELE I DIMNE BOMBE

| Autor: Glas Istre, Hina


Sinoć su prosvjednici, tisuće njih, okupirali trgove u Trstu, Milanu, Napulju i Torinu, prosvjedujući protiv najnovijih mjera talijanske Vlade u borbi protiv koronavirusa, piše La Reppubblica. Novi niz mjera protiv širenja pandemije koju vlasti, kako se čini, ne kontroliraju, teško je primljen u Italiji koja se još nije oporavila od zdravstvene krize u proljeće - prosvjedi traju već nekoliko dana, no sinoć je nasilje između prosvjednika i interventne policije eskaliralo. Policija je pak na prosvjednike bacala suzavac.

Tisuće prosvjednika u ponedjeljak navečer izrazilo je bijes protiv zatvaranja restorana i barova od 18 sati, te svih kazališnih, kino i sportskih dvorana u trajanju mjesec dana.

U Torinu su porazbijani izlozi trgovina i zapaljene kante za smeće, te su prosvjednici petardama i bocama napali policajce, te su dva policajca zadobila teške ozljede.

U središtu Milana pak - blokiran promet i napad molotovljevim koktelima na Palazzo della Regione.

U Trstu su pak prosvjednici petarda i dimnim bombama nasrnuli na prefekture.

Društvena napetost nakon posljednje odluke talijanskog Predsjednika i vlade u borbi protiv koronavirusa:

"Pitanje javnog reda postalo je vrlo osjetljivo i najrizičnije situacije moraju se riješiti", objašnjavaju iz snaga sigurnosti. Stoga je ovih dana već proveden niz preventivnih akcija i u svakom slučaju, navode, "ekscesi se neće tolerirati".

Premijer Giuseppe Conte treba u utorak predstaviti mjere potpore sektorima i profesijama koje su najteže pogođene ograničenjima. No o ogorčenju poduzetnika govori primjer iz gradića Pesaro, blizu San Marina u kojem je policija intervenirala jer je vlasnik restorana pozvao 90 osoba na večeru kako bi pokazao da odbija zatvoriti lokal u 18 sati.

"Možete me uhititi, neću ga više zatvoriti", poručio je.

(HINA/EPA)

Prosvjedi u Torinu (EPA)Prosvjedi u Torinu (EPA)

Oštre mjere stupaju na snagu diljem svijeta - Češka uvodi policijski sat od 21 navečer, Rusija zatvara lokale noću, u Francuskoj se o novim mjerama odlučuje u utorak i srijedu te je moguć lockdown zbog drugog "brutalnog" vala pandemije.

Druge europske zemlje na putu su da postanu poput Češke koja će od srijedu uvesti policijski sat od 21 navečer do 5 ujutro do 3. studenoga. 

"Ne vidimo pad oboljenja koji smo očekivali zadnjih dana", rekao je ministar zdravstva Roman Prymula.

Češka ima 1284 slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, najviše u Europskoj uniji, podaci su Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Rusija je naredila zatvaranje restorana i barova noću od 23 sata do 6 ujutro radi sprečavanja ubrzanog širenja covida-19, prenosi u utorak novinska agencija RIA.

U Francuskoj predsjednik Emmanuel Macron okuplja u utorak Vijeće za obranu na temu covida-19, a premijer Jean Castex razgovara s predstavnicima političkih stranaka, poslodavaca i sindikata.

"Mnogi naši sugrađani nisu svjesni što nas čeka", upozorio je u ponedjeljak Jean-François Delfraissy, predsjednik Znanstvenog vijeća koje savjetuje vladu i priznao "I sami smo iznenađeni brutalnošću (širenja pandemije) u zadnjih deset dana".

Iscrpljeno medicinsko osobe izražava sumnju hoće li moći izdržati. Pod uvjetom da ostane neimenovan anesteziolog-reanimator i pariške regije rekao je "Više i ne mislimo što će biti nakon covida, pitamo se kako ćemo izdržati. Ponekad se pitamo imamo li još snage biti liječnici i suočiti se".

Gladni smo

Slični su trendovi u Španjolskoj gdje je pokrajina Katalonija najavila u ponedjeljak da razmišlja o uvođenju novog lockdowna za stanovništvo vikendom. Druge španjolske regije zaoštrile su ograničenja kada je u nedjelju proglašeno izvanredno sanitarno stanje.

Mjere ograničenja produljene su u Quebecu, kanadskoj pokrajini najteže pogođenoj epidemijom s više od 100.000 zaraženih i 6.150 umrlih od ukupno  217.000 zaraženih i oko 10.000 umrlih u cijeloj Kanadi. 

Sjedinjene Države vode po broju umrlih od covida - 225.689 žrtava,  a slijedi ih Brazil sa 157.397.

U Nigeriji, stotine stanovnika glavnoga grada Abuje sudjelovale su u pljački skladišta hrane namijenjene najsiromašnijima, pogođenima koronakrizom. 

"Gladni smo, morate bas razumjeti", rekao je jedan od pljačkaša  očajničkim glasom. "U zemlji je puno hrane, no stanovništvo trpi. Vladi se fućka za nas i ne dijeli hranu iz skladišta.

Australka država Victoria koja je ljetos bila žarište koronavirusa, objavila je u utorak da u zadnjih 48 sati nije prijavljen nijedan novi slučaj, prvi put poslije sedam mjeseci. U Victoriji će od srijede biti ponovno otvoreni ugostiteljski lokali nakon više od tri mjeseca lockdowna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of