WASHINGTON

Utjecajni republikanci prihvaćaju Bidena kao novoizabranog predsjednika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nekoliko utjecajnih republikanskih senatora u ponedjeljak je priznalo bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena kao novoizabranog predsjednika nakon što je izborni kolegij potvrdio njegovu pobjedu, odbacujući ideje da se taj rezultat američkih predsjedničkih izbora može preokrenuti u Kongresu.

Dok nekolicina najvjernijih republikanskih pristaša predsjednika Donalda Trumpa razmišlja o preostalim mogućim načinima preokretanja izbornih rezultata sve veći broj republikanaca čini se spremnim usprotiviti se Trumpu i priznati Bienovu pobjedu gotovo mjesec i pol nakon izbora održanih 3. studenoga.

Senator John Thune, drugi po važnosti republikanac u Senatu, kazao je da svaki zastupnik u Kongresu ima zakonsko pravo osporavati rezultate izbornog kolegija, no da je vrijeme da se "ide dalje" i da je prelazak praga od 270 glasova izbornika u izbornom kolegiju označio da je Biden novoizabrani predsjednik.

Biden je taj prag prešao kad je Kalifornija svojih 55 glasova dodijelila demokratskom kandidatu. On će dužnost preuzeti 20. siječnja.

Drugi republikanski senatori koji su javno priznali u ponedjeljak Bidena kao novoizabranog predsjednika su Lindsey Graham, odani Trumpov sljedbenik iz Južne Karoline,  Rob Portman iz Ohaja, Roy Blunt iz Missourija koji je četvrti po važnosti među republikancima u Senatu i Shelley Moore Capito iz Zapadne Virginije.

Svaki zastupnik američkog Kongresa ima pravo dovesti u pitanje rezultate glasanja izbornog kolegija. Takva inicijativa ne bi imala uspjeha u Predstavničkom domu gdje demokrati imaju većinu, a ova izjašnjavanja republikanaca u  Senatu, u kojemu ta stranka sada ima većinu, pokazuju da bi propala i u tom domu.

Thune je dodao da bi svaki pokušaj preokretanja izbornih rezultata u Kongresu 6. siječnja, kada najviše zakonodavno tijelo broji glasove izbornog kolegija i potvrđuje rezultate izbora, imalo malu potporu. "To neće voditi nikamo", kazao je novinarima.

Senator John Cornyn, još jedan utjecajni republikanac, kazao je kako vjeruje da bi takav pokušaj bio "jako loša pogreška" koja bi bila nadmoćno poražena u gornjem domu Kongresa u kojemu sjedi 100 senatora.

"Stigne čas kad morate shvatiti da, unatoč najvećim naporima, niste uspjeli - takvi su ovi izbori. Morate imati pobjednika. Morate imati gubitnika", kazao je Cornyn novinarima u Kongresu.

Trump i dalje odbija priznati poraz na izborima tvrdeći bez ikakvih dokaza da je na djelu bila izborna prijevara velikih razmjera. Njegovi bezbrojni pokušaju na sudovima, uključujući na Vrhovnom sudu, da poništi rezultate izbora propadali su jedan za drugim.

I u ponedjeljak nastavio je na Twitteru pisati o izbornoj prijevari i prenositi razne teorije zavjera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of