MONTEVIDEO

Urugvaj: Bivši predsjednik "Pepe" Mujica se povlači iz političkog života

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


José "Pepe" Mujica, bivši predsjednik Urugvaja (2010.-2015.) i istaknuta osoba latinoameričke ljevice, objavio je u utorak da u dobi od 85 godina napušta politički život i funkciju senatora.

Pandemija koronavirusa je ubrzala odluku tog atipičnog bivšeg predsjednika. "Ova situacija me obvezuje, uz duboko žaljenje zbog mog političkog poziva, da predam ostavku", izjavio je pred Senatom u koji je ponovno izabran 2019. nakon što je već ranije obnašao tu funkciju.  

"Pandemija me izbacila", dodao je. "Biti senator znači govoriti ljudima, susretati se s njima, to se ne zbiva u uredima. Ja sam dvostruko ugrožen, godinama i bolešću", objasnio je Mujica koji pati od autoimune bolesti.

Rekao je da odlazi "zahvalan, s puno uspomena i nostalgijom".

Bivši gerilac spontanog govora, bez fraza i birokratskog jezika, postao je poznat diljem svijeta usvajanjem naprednih mjera u zemlji poput legalizacije pobačaja, istospolnog braka i legalizacije kanabisa.

Odbijao je konvencije i gotovo sve svoje prihode je donirao programu socijalnog stanovanja, čime si je priskrbio nadimak "najsiromašnijeg predsjednika na svijetu". 

"U životu je stalna jedino promjena", rekao je "Pepe" Mujica, kojem je želja pomoći u izgradnji budućnosti, ali dati priliku novim generacijama. 

Dok je bio predsjednik Urugvaja vozio je 'bubu', Volkswagen iz 1987. i prodavao cvijeće koje je sa svojom suprugom uzgajao u vrtu.

Živio je u skromnoj seoskoj kući pokraj Montevidea, sa suprugom, senatoricom i bivšom gerilkom Luciom Topolansky, te tronogim psom Manuelom.

Nije imao tjelohranitelje, niti službeni vozni park.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum