ŽENEVA

UN: Nemojmo zbog pandemije zanemariti klimatske promjene

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ujedinjeni narodi su u srijedu pozvali na borbu s klimatskim promjenama "istom odlučnošću" s kojom se borimo s pandemijom covida-19 jer zbog globalnog zagrijavanja od 2015. umire sve više ljudi.

"Moramo ograničiti klimatske promjene kao i pandemiju", istaknuo je Petteri Taalas, glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO) u prigodi pedesetog Dana Zemlje.

"Naravno, covid-19 ja uzrokovao ozbiljnu zdravstvenu i gospodarsku krizu na svjetskoj razini, ali ne budemo li se borili s klimatskim promjenama, ljudski boljitak, ekosustavi i gospodarstva mogli bi stoljećima biti ugroženi", upozorio je čelnik te UN-ove agencije, prenosi se u priopćenju.

Pandemija novog koronavirusa odnijela je više od 175.000 života u svijetu otkad je u prosincu izbila u Kini i zaustavila je čitave dijelove gospodarstva.

Takva bi situacija mogla uzrokovati "privremeno smanjenje" ispuštanja stakleničkih plinova koji su glavni krivac za klimatske promjene, navodi WMO napominjući da takvo stvarno stanje ne smije biti nadomjestak za "trajno djelovanje u korist klime".

UN je to zabrinutiji što je "nakon prijašnjih gospodarskih kriza nerijetko dolazio oporavak praćen znatno snažnijim rastom emisije ugljika". Međunarodna organizacija ujedno zahtijeva pripremu programa oporavka nakon pandemije u kojima će se prednost dati "zelenom rastu". 

"Moramo pokazati istu odlučnost i isto jedinstvo u našoj borbi s klimatskim promjenama kao i u borbi s (bolešću) covidom-19", istaknuo je Taalas.

"Moramo zajednički djelovati u interesu zdravlja i kvalitete ljudskog života, ne samo u tjednima i mjesecima koji dolaze, nego i kroz mnoge buduće naraštaje", dodao je.

Rekordne vrućine, sve veća kiselost oceana, porast razine mora, otapanje ledenjaka i druge pojave jesu pokazatelj sve ubrzanijih klimatskih promjena u zadnjih pet godina, pokazuje izvješće o svjetskoj klimi za razdoblje 2015.-2019.

Premda je to razdoblje bilo najtoplije dosad zabilježeno, stručnjaci očekuju da će prosječna temperatura u svijetu potući novi rekord u idućem petogodišnjem razdoblju (2020.-2024.).

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da opći rizik od obolijevanja i umiranja u vezi s visokim temperaturama redovito raste od 1980. Oko 30 posto svjetskog stanovništva živi danas u klimatskim područjima na kojima barem 20 dana u godini vladaju vrućine što odnose ljudske živote.

Jake kiše i poplave kao posljedica toga stvaraju uvjete pogodne za izbijanje epidemija, pa tako i kolere. U zemljama gdje je ta bolest endemska procjenjuje se da je ugroženo 1,3 milijarde ljudi, upozorava UN.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater