COVID POSTAJE ENDEMIČNI

Ulazi li pandemija uskoro u svoj kraj?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Tko nije do sada izrekao ogorčeno "Je li pandemija već gotova?" ili "Kada mogu jednostavno nastaviti sa svojim životom?" u posljednje dvije godine? Ja znam da jesam. Odgovor na ta pitanja mogao bi biti... vrlo brzo.

Sve je veće povjerenje da bi Omicron mogao gurnuti UK u završnicu pandemije, piše BBC.

Ali što slijedi? Neće biti pucketanja prstiju da virus nestane. Umjesto toga, nova popularna riječ na koju ćemo se morati naviknuti je "endemičan" - što znači da je Covid, bez sumnje, tu da ostane. Dakle, je li nova era Covida uistinu neizbježna i što će to zapravo značiti za naše živote?

"Skoro smo stigli, sada je početak kraja, barem u Velikoj Britaniji", kaže mi profesor Julian Hiscox, predsjedavajući za infekciju i globalno zdravlje na Sveučilištu u Liverpoolu.

"Mislim da će se život u 2022. godini gotovo vratiti prije pandemije."

Ono što se mijenja je naš imunitet. Novi koronavirus prvi se put pojavio prije dvije godine u Wuhanu u Kini, a mi smo bili ranjivi. Bio je to potpuno novi virus koji naš imunološki sustav prije nije iskusio i nismo imali lijekova ili cjepiva za pomoć.

Rezultat je bio kao da bacate plamen u tvornicu vatrometa. Covid se eksplozivno proširio svijetom - ali taj požar ne može gorjeti tako visokog intenziteta zauvijek.

Postojale su dvije opcije - ili ćemo ugasiti Covid, kao što smo učinili s ebolom u zapadnoj Africi, ili će umrijeti, ali će biti s nama dugoročno. Pridružio bi se roju endemičnih bolesti – poput prehlade, HIV-a, ospica, malarije i tuberkuloze – koje su uvijek tu.

Za mnoge je to bila neizbježna sudbina virusa koji se širi zrakom prije nego što i shvatite da ste bolesni. "Endemičnost je upisana u ovaj virus", kaže dr. Elisabetta Groppelli, virologinja na St George's, Sveučilište u Londonu.

Epidemiolozi, koji proučavaju širenje bolesti, smatrali bi bolest endemskom kada su razine dosljedne i predvidljive - za razliku od valova "buma i pada" do sada u pandemiji.

No, profesorica Azra Ghani, epidemiologinja s Imperial Collegea u Londonu, kaže da drugi ljudi to koriste da označe da je Covid još uvijek tu, ali da više ne moramo ograničavati svoje živote.

Ona misli da ćemo tamo stići "brzo", dodajući: "Čini se da je dugo trebalo, ali prije samo godinu dana počeli smo cijepiti i već smo zbog toga užasno slobodniji."

Jedina velika lopta za krivulje bila bi nova varijanta koja može nadmašiti Omicron i uzrokovati znatno težu bolest.

Važno je zapamtiti da endemsko ne znači automatski i blago. "Imamo neke ogromne bolesti ubojice koje smatramo endemskim", kaže profesor Ghani. Velike boginje bile su endemske već tisućama godina i ubile su trećinu zaraženih ljudi. Malarija je endemska i uzrokuje oko 600.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Ali već vidimo znakove da Covid postaje manje smrtonosan kako se naša tijela upoznaju s borbom protiv njega.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum