KIJEV

Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).

Prijenos vlasničkog udjela u državno vlasništvo tražio je taj ured pri državnom odvjetništvu, uz obrazloženje da je Firitaš, umjesto u modernizaciju postrojenja na koju se obvezao novac iz tvornice prebacio u offshore kompanije.

"Prvostupanjski sud danas je u cijelosti ispunio zahtjev SAP-a i odlučio vratiti tvornicu titana i magnezija Zaporožje u državno vlasništvo", objavilo je kasno u srijedu državno odvjetništvo.

Tvrtka je najavila da će se žaliti na presudu.

Ukrajinsko Nacionalno vijeće za sigurnost i obranu prijeti Firtašu sankcijama, uključujući i zamrzavanje imovine zbog prodaje proizvoda od titana koji na kraju navodno završavaju u ruskim tvornicama oružja.

Firtaš je 49-postotni vlasnički udio stekao 2013. preko svojih tvrtki, zahvaljujući odluci vlade tadašnjeg proruskog ukrajinskog predsjednika Vikotra Janukoviča koji je smijenjen 2014.

Firtaš je kontrolirao tvornicu iako je država raspolagala s 51-postotnim vlasničkim udjelom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini