VARŠAVA

Ukrajinski predsjednik u Poljskoj razgovara s poljskim kolegom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poljska "podupire Ukrajinu" u krizi s Rusijom, rekao je suradnik poljskog predsjednika Andrzeja Dude komentirajući razgovore koje je potonji u četvrtak počeo s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Tema razgovora je "očita, to je situacija na ukrajinskoj granici. Provokacije i ruska eskalacija velika su opasnost za sigurnost velikog dijela kontinenta", rekao je Jakub Kumoch, ravnatelj Ureda poljskog predsjednika za međunarodnu politiku, prenosi agencija PAP.

"Poljska podupire Ukrajinu, Poljska je veoma jasno rekla da neće prihvatiti agresivnu rusku politiku i da se protivi ustupcima u vezi s tim", dodao je.

"Mislimo da Ukrajina zaslužuje punu potporu zapadnog svijeta i saveznika u NATO-u", dodao je Kumoch.

Razgovori su počeli u četvrtak u Wisli, klimatskom lječilištu na jugu Poljske i trebaju se nastaviti kasno navečer i u petak. Omogućit će "punu i cjelovitu koordinaciju" između dviju zemalja, rekao je još Kumoch.

Ubrzani pregovori Zapada i Moskve nastavljaju se kako bi se pokušala otkloniti kriza u vezi s Ukrajinom, zasad bez opipljiva rezultata.

Rusija je razmjestila desetke tisuća vojnika na ukrajinskoj granici, potičući bojazan od invazije.

Niječući da želi napasti Ukrajinu, Kremlj uporno ističe da smirivanja napetosti neće biti bez pisanih jamstava za njegovu sigurnost i bez obećanja NATO-a da se neće proširiti na Ukrajinu, što Sjevernoatlantski savez glatko odbija.

Rusija je 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim, a iste je godine u Donbasu, na istoku Ukrajine počeo rat s proruskim separatistima za koje se općenito smatra da ih Kremlj pomaže vojno i financijski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum