DEN HAAG

Ukrajina pobijedila na sudu UN-a koji je odbio zahtjev Moskve za odbacivanjem slučaja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ukrajina je zabilježila pravnu pobjedu na Međunarodnom sudu pravde UN-a koji je u petak odlučio da će prihvatiti tužbu koju je Kijev podnio protiv Rusije zbog navodne podrške proruskim separatistima, usprkos zahtjevu Moskve da se taj slučaj odbaci. 

Predsjedavajući sudac Abdulqawi Yusuf kazao je kako su zadovoljeni uvjeti za potpuno saslušanje slučaja. Ruske prigovore je odbor sudaca od 16 članova odbio velikom većinom. 

Sud je odlučio da ima nadležnost nad tim slučajem na temelju protuterorističkih i antidiskriminacijskih sporazuma koje su potpisale obje države, zbog navodne ruske podrške separatistima na Krimu i istoku Ukrajine. 

Moskva je na saslušanju u lipnju tražila da se odbaci slučaj, tvrdeći da ga Kijev koristi kao izgovor za osporavanje legalnosti ruske aneksije Krima iz 2014. 

Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Olena Zerkal je odluku proglasila pobjedom za Ukrajinu, a izvan suda je poručila da ona znači da će "Rusija morati odgovarati i predstaviti svoje stavove i poglede". 

Odluka bi mogla stvoriti i presedan koji će utjecati i na druge slučajeve s Rusijom, poput njezine navodne povezanosti s rušenjem zrakoplova Malaysia Airlinesa 2014. u istočnoj Ukrajini, pri čemu je poginulo svih 298 putnika. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini