KIJEV

Ukrajina od Rusije traži human odnos prema zarobljenim borcima, uključujući i strance

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je optužilo Rusiju da nezakonito postupa s ukrajinskim ratnim zarobljenicima i da ih koristi u političke svrhe te je zatražilo humano postupanje sa zarobljenim strancima koji se bore za Ukrajinu.

Ministarstvo je pozvalo Rusiju da se strogo pridržava odredbi međunarodnoga humanitarnog prava, uključujući i Ženevske konvencije iz 1949. koje definiraju međunarodne pravne standarde za odnos prema zarobljenicima. 

"Ukrajina osuđuje nezakonito postupanje Ruske Federacije prema ukrajinskim ratnim zarobljenicima, posebice njihovo korištenje u političke svrhe", priopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Od ruske strane zahtijevamo da se strogo pridržava odredbi međunarodnoga humanitarnog prava, posebice Ženevske konvencije o postupanju prema ratnim zarobljenicima i prema pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine koji su ratni zarobljenici."

Ističe se i da su "svi strani državljani i osobe bez državljanstva" koji se bore na ukrajinskom teritoriju na strani ukrajinskih oružanih snaga dobrovoljno primljeni u vojnu službu u skladu s ukrajinskim zakonom.

"Te su osobe pripadnici Oružanih snaga Ukrajine, na koje se, u skladu s odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti žrtava rata iz 1949. i Dodatnog protokola I. iz 1977. primjenjuje pravni status boraca", stoji u priopćenju. 

"Ovaj status, među ostalim, takvim osobama daje pravo da ih se tretira kao ratne zarobljenike, u slučaju da ih zarobe pripadnici neprijateljskih vojnih snaga."

U lipnju je separatistički sud istočne Ukrajine koji podupire Rusija na smrt osudio jednog Marokanca i dvojicu Britanaca. Dvije su države uložile žalbe na presude. 

Prošli je tjedan Britanija izrazila "duboku zabrinutost" zbog izvješća o smrti britanskog humanitarnog radnika dok je bio u ruskome pritvoru u Ukrajini.

Rusija nije odmah odgovorila na priopćenje ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajina je izvijestila da provjerava sve podatke o postupanju prema ratnim zarobljenicima te da će istražiti sva kršenja i poduzeti odgovarajuće pravne mjere.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini