BERLIN

Ukrajina : Njemačko pravosuđe istražuje moguće ratne zločine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačko državno odvjetništvo počelo je istragu o mogućim ratnim zločinima ruskih snaga nakon invazije na Ukrajinu o kojoj je odlučio Vladimir Putin, rekao je u utorak pravosudni izvor.

Taj je pravosudni izvor potvrdio za francusku novinsku agenciju Afp da je pokrenuta istraga kojom se želi, kako je u medijima rekao ministar pravosuđa Marco Buschmann, "prikupiti i osigurati sve dokaze" radi mogućeg kaznenog progona.

"Eventualne povrede međunarodnog kaznenog prava moraju se dosljedno sudski goniti", dodao je Buschmann u razgovoru za list Passauer Neue Presse. Rekao je da su se europski ministri pravosuđa dogovorili o procedurama za dokumentiranje mogućih ratnih zločina počinjenih u Ukrajini.

Svrha takozvane strukturne istrage njemačkog saveznog državnog odvjetništva je prikupiti dokumente i iskaze svjedoka o počinjenim zločinima.

I Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu od prošlog tjedna vodi istragu o optužbama za ratni zločin i za zločin protiv čovječnosti.

Rusija je 24. veljače napala Ukrajinu i vodi rat na čitavom njezinom teritoriju bombardirajući velike gradove. Više od 2 milijuna ljudi već je napustilo zemlju, pokazuju podatci UN-a.

Velik broj civila je ubijen, a svjedoci govore da ruske snage bacaju kasetne bombe na stambene četvrti i na civilnu infrastrukturu.

Od kasetnih bomba najviše ginu civili. 

Njihova je primjena zabranjena na temelju konvencije iz Osla iz 2008., koju Moskva nije potpisala.

Njemačka je zadnjih godina imala pokretačku ulogu u kaznenom progonu ratnih i zločina protiv čovječnosti u sukobima u inozemstvu, primjerice u Siriji.

U tome primjenjuje načelo "univerzalne nadležnosti" koje omogućuje da u Njemačkoj sudi za neke zločine, bez obzira na mjesto gdje su počinjeni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum