LONDON/WASHINGTON

UK i SAD uvode sankcije Bjelorousiji u koordinaciji s Europljanima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


London i Washington uvode nove sankcije bjeloruskim čelnicima i entitetima u dogovoru s Europljanima koji su ranije u ponedjeljak nametnuli četvrti krug sankcija kao odgovor na bjelorusko skretanje Ryanairova zrakoplova i uhićenje oporbenog novinara.  

Ove sankcije, objavljene u suradnji s Europskom unijom, Sjedinjenim Državama i Kanadom ciljaju sedam pojedinaca i jedan entitet, navodi britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Uvode se i mjere vezane uz kršenje ljudskih prava prema četiri osobe i jednom entitetu, dodaje. 

London "priprema dodatne mjere protiv točno određenih sektora bjeloruskog gospodarstva", navodi britanski MVP.

Sjedinjene Države nametnule su u ponedjeljak ciljane financijske sankcije i ograničenja vize za nekoliko desetaka dužnosnika i entiteta iz Bjelorusije.

Washington je objavio da su američke sankcije usklađene su s onima iz Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade.

Te kaznene mjere ciljaju savjetnike bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i ključne ministre unutarnjih poslova i informiranja.

Sankcije ciljaju i pravosudni sustav i obavještajne službe kao odgovor na "skretanje zrakoplova krajem svibnja i uhićenje predstavnika oporbe", rekao je državni tajnik Antony Blinken.

Odgovor su "na trajnu represiju u Bjelorusiji" i kršenje ljudskih prava", dodaje se u Blinkenovu priopćenju.

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a u ponedjeljak su uveli sankcije protiv 78 pojedinaca i osam pravnih osoba iz Bjelorusije zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava, represije prema civilnom društvu, demokratskoj oporbi i novinarima.

Na europskom popisu je sedam osoba i jedan pravni subjekt u vezi s prizemljenjem Ryanairova zrakoplova, koji je 23. svibnja na letu iz Atene za Vilnius bio prisiljen sletjeti u Minsk. Iz zrakoplova su zatim izvedeni te uhićeni novinar Roman Protaševič i njegova djevojka Sofia Sapega.

EU uvodi sankcije i protiv nekoliko poznatih poslovnih ljudi koji podupiru režim Aleksandra Lukašenka i imaju od njega koristi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum