BEOGRAD

U Srbiji 10 žrtava koronavirusa, vlada donijela nova ograničenja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Srbiji je od koronavirusa umrlo deset ljudi, posljednje su brojke objavljene u subotu popodne u toj zemlji čija je vlada donijela nove mjere i ograničenja u namjeri da suzbije širenje zaraze.  

U Srbiji je do 15 sati u subotu ukupno 10 osoba preminulih od koronavirusa što su dvije nove žrtve te bolesti u odnosu na izvješće od petka u 15 sati, priopćili su srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar i liječnici zdravstvenog stožera srbijanske vlade.

Dodali su da u posljednja 24 sata ima 131 novopotvrđeni slučaj, te ukupno 659 registriranih pacijenata oboljelih od Covida-19.

Naglašeno je da Srbija u posljednja 24 sata bilježi najveći broj novozaraženih od prvog registriranog slučaja prije tri tjedna.

Trenutno je devet pacijenata u iznimno kritičnoj situaciji, rekao je Lončar.

Od prvog potvrđenog slučaja koronavirusa u Srbiji 6. ožujka do subote 28. ožujka, nacionalni referentni laboratoriji "Torlak" testirao je ukupno 2.086 osoba.

Novo žarište koronavirusa, uz Beograd, Valjevo i Niš, postala je Ćuprija, grad s oko 30.000 stanovnika u središnjem dijelu zemlje.

Vlasti Srbije, kako je najavio ministar zdravlja, kao dodatnu mjeru u borbi za suzbijanje koronavirusa, produljit će trajanje policijskog sata vikendom, od 15 sati umjesto od 17 do pet ujutro, kako je bilo prethodnih dana.

Ministar Lončar je, ilustrirajući ozbiljnost situacije, poručio građanima da imaju na umu stanje u Italiji i Španjolskoj, sugerirajući im da odgovornim ponašanjem prema sebi i drugima pridonesu da Srbija izbjegne scenarij širenja epidemije zabilježen u te dvije zemlje.

Vlada Srbije usvojila je i odluku da se sve mjere samoizolacije produže sa 14 na 28 dana.

Epidemiolog Predrag Kon ukazao je na povećanje broja oboljelih i poručio da se kontakti moraju zaustaviti, "rigorozno, ako ne može na drugi način", jer virus sada ima veći potencijal za prenošenje nego ranije, s obzirom da je veći broj ljudi koji su nositelji.

"Jedini način da se spriječi masovnije širenje je da se spriječe kontakti", naglasio je Kon.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji potvrđen je 6. ožujka, a porastu broja novozaraženih je, prema službenim ocjenama, pridonijelo nekoliko desetaka tisuća državljana Srbije koji su od 14. ožujka ušli u zemlju iz europskih zemalja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini