LJUBLJANA

U Sloveniji će se cjepivom AstraZenece cijepiti osobe u dobi od 18 do 64 godina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Sloveniji idući tjedan počinje po prvi put cijepljenje stanovništva cjepivom AstraZenece protiv Covida-19, a odlučeno je da će se njime cijepiti osobe u dobi između 18 i 64 godine, objavljeno je u petak.

Savjetodavna skupina za cijepljenje pri Nacionalnom institutu za javno zdravstvo (NIJZ) preporučuje da se cjepivo AstraZenece  koristi kod osoba u dobi između 18 i 64 godine. Za starije osobe ne postoji dovoljno dostupnih podataka o učinkovitosti tog  cjepiva, navodi se u izvješću koje je u petak objavio slovenski  NIJZ.
S druge strane, slovenski zdravstveni stručnjaci u izvješću navode da se cijepljenje AstraZeneceom preporučuje za cijepljenje nepokretnih osoba kod kuće, bez obzira na njihovu dob, jer je ovo cjepivo, za razliku od mRNA cjepiva Pfizera i Moderne, stabilnije i omogućuje transport već pripremljenog cjepiva do mjesta cijepljenja.
Isto tako, budući da trenutno ne postoje podaci o učinkovitosti cjepiva AstraZenece kod kroničnih bolesnika, trenutno se za te osobe više preporučuje uporaba mRNA cjepiva.
Prioritetno cijepljenje AstraZenecom preporučuje se pak za još necijepljene zdravstvene djelatnike, osoblje u obrazovanju, osoblje i učenike u školama za osobe s invaliditetom te za ostale hitne službe koje su važne za funkcioniranje države.
Prva pošiljka cjepive AstraZenece u Sloveniji bi trebala prispjeti u ponedjeljak, a očekuje se da će sadržavati 9.600 doza, premda je prvotno bilo najavljeno 15.000, pa bi cijepljenje počelo već u utorak.
Druga doza AstraZenece trebala bi, po preporukama slovenskih imunologa, biti aplicirana devet do 12 tjedana nakon prvog cijepljenja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater