glas naroda

U Rumunjskoj 6. i 7. listopada referendum o zabrani homoseksualnih brakova


Rumunji će se 6. i 7. listopada izjasniti o inicijativi upisivanja u Ustav zabrane homoseksualnih brakova, objavila je vlada u utorak.

Pobornici plana žele da u Ustav uđe definicija da brak predstavlja zajednicu muškarca i žene, a ne supružnika, kao sada.

Taj referendum se ne vodi protiv seksualnih manjina, zajamčila je premijerka Viorica Dancila na sastanku socijal-demokratske vlade.

Zbog opasnosti nedovoljnog sudjelovanja, lijeva većina je odlučila modificirati zakon kako bi referendum trajao dva dana.

Dancila je kritizirala pozive na bojkot koje su uputili dio oporbe desnog centra i nekoliko nevladinih organizacija, što bi moglo dovesti do propasti referenduma.

U toj većinski pravoslavnoj i vrlo konzervativnoj zemlji, "da" za zabranu ima velikih izgleda. Ali da bi bio važeći, na referendumu mora sudjelovati 30 posto od 18,9 milijuna Rumunja.

Taj referendum je rezultat građanske inicijative, iz nekoliko NGO bliskih moćnoj Pravoslavnoj crkvi koji tvrde da su skupili 3 milijuna potpisa za taj postupak.

Prema analitičarima, poraz bi zadao ozbiljan udarac socijaldemokratima, koji su se posvetili tom planu, dok im prema anketama pada popularnost nakon vrlo sporne reforme pravosuđa koju kritizira Bruxelles.

Nekoliko udruga za zaštitu ljudskih prava, među kojima i Amnesty International su kritizirale taj referendum tvrdeći da bi mogao izazvati dodatna ograničenja u svakodnevnom životu homoseksualnih parova i poticati diskriminaciju. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum