RIM

U Italiji danas sastanak ministara zdravstva o koronavirusu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Rim je u utorak domaćin sastanka ministara zdravstva susjednih zemalja posvećenog suzbijanju koronavirusa na kojemu će se razmatrati koordinirani odgovor na epidemiju u sjevernoj Italiji.

Sastanak će okupiti ministre zdravstva Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske i Švicarske, priopćilo je talijansko ministarstvo zdravstva.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn izjavio je u ponedjeljak da granice ne mogu zaustaviti virus.

Upitan bi li bilo moguće zatvoriti cijele gradove, kao što je Italija napravila u sjevernim regijama Lombardiji i Venetu, odgovorio je da je to teoretska opcija, ali da u ovoj fazi nije potrebna. 

"Ima mnogo međufaza od otkazivanja velikih događaja (...) do potpunog zatvaranja cijelih gradova", rekao je Spahn.

Otkako se prošli tjedan pojavio koronavirus u Lombardiji i Venetu, Italija je prijavila sedam smrtnih slučajeva i više od 220 zaraženih.

To je izazvalo zabrinutost u ostatku Europe i potaknulo razgovore o mogućim kontrolama na talijanskim granicama kako bi se ograničilo širenje zaraze.

U nedjelju navečer Austrija je nakratko zaustavila vlak na liniji Venecija-Muenchen nakon što su otkrivena dva sumnjiva slučaja. Međutim, oni su se pokazali negativnima na novi koronavirus.

Talijanska vlada ustrajava na tome da bi zabrana putovanja u šengenskom prostoru kao odgovor na javnozdravstvenu krizu biia pogrešan odgovor.

U Lombardiji i Venetu vlasti su poduzele stroge mjere u svrhu suzbijanja virusa i zatvorile desetak gradova, izolirajući više od 50.000 ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater