ATENA/ISTANBUL

U Grčkoj prometni kaos zbog snijega, u Istanbulu zatvorena zračna luka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Obilne snježne oborine u Grčkoj uzrokovale su u ponedjeljak kaos u cestovnom i željezničkom prometu, a u Turskoj je zbog nevremena zatvorena istanbulska zračna luka.

Spasilačke ekipe, uključujući vojsku, cijelu noć su evakuirale tisuće ljudi koji su ostali zameteni u svojim automobilima na autocesti kod Atene.

Do utorka ujutro evakuirano je više od 3500 ljudi, od kojih su neki napuštali svoje automobile i pješačili u noći po autocesti.

Oko 1200 automobila ostalo je zameteno snijegom na Attiki Odosu, glavnoj atenskoj obilaznici, rekao je glasnogovornik vlade Giannis Oikonomou.

"Imali smo vrlo tešku noć i u tijeku je nadljudska evakuacija na Attiki Odosu", rekao je Oikonomou za grčku televiziju.

"Još smo u vrlo teškoj fazi, jer prognoze govore da ćemo se za neko vrijeme opet imati (vremenske) teškoće", rekao je.

Kako su temperature padale tijekom noći, vojnici su dijelili hranu, vodu i pokrivače vozačima, od kojih su neki ostali u automobilima više od 10 sati.

Televizijske snimke prikazuju cestu i vozila prekrivene snijegom.

Petnaest putnika je ozlijeđeno kada je vozilo željezničkog prijevoza pokušalo povući vlak s oko 200 putnika koji se zaustavio u velikom snijegu u središnjoj Grčkoj.

Vlasti su u utorak proglasile neradni dan te zatvorile javne urede i privatne tvrtke osim supermarketa, ljekarni i benzinskih postaja na širem području Atene i na nekim otocima.

U dijelovima Atene nestalo je struje, a operater mreže rekao je da su radovi u tijeku.

Predviđa se da će oluja, nazvana Elpida, trajati do srijede.

Letovi u istanbulskoj zračnoj luci obustavljeni su do utorka poslijepodne zbog loših vremenskih uvjeta koji su izazvali prometni kaos u najvećem turskom gradu. 

U istanbulskoj luci letovi su najprije obustavljeni u ponedjeljak poslijepodne, kad je zimsko nevrijeme pogodilo grad od gotovo 16 milijuna stanovnika.

Nacionalni avioprijevoznik Turkish Airlines i privatni prijevoznik Pegasus također su u utorak izvijestili o prekidima u manjoj zračnoj luci Sabiha Gokcen, na azijskoj strani grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini