EREVAN

U Armeniji se okupilo 20.000 premijerovih pristaša prije nedjeljnih izbora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvadesetak tisuća pristaša armenskog premijera Nikola Pašinjana sudjelovalo je u četvrtak navečer u Erevanu na posljednjem predizbornom skupu pokazivajući snagu prije nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora.

Noseći armenske zastave i izvikujući slogane Pašinjanovi pristaše su se okupili na glavnom trgu u glavnom gradu dok im pobjeda nipošto nije sigurna.

"Ne želimo povratak starog režima", rekao je za AFP sudionik skupa Mikael Kirakosjan, dodajući da su "anarhija i korupcija" vladale u Armeniji do dolaska Nikola Pašinjana na vlast u 2018.

Karin Harutiunjan, 43-godišnja kućanica, rekla je da je premijer "častan" čovjek.

"Vjerujemo mu, volimo ga i poštujemo", rekla je.

Premijer je u srijedu pozvao pristaše da se okupe kako bi "pokazali jedinstvo naroda prije" izbora.

Taj bivši 46-godišnji novinar došao je na vlast mirnom revolucijom zahvaljujući obećanju da će otjerati korumpirane elite iz te malene bivše sovjetske republike na Kavkazu.

No popularnost mu je ozbiljno načeo poraz u sukobu s Azerbajdžanom u Gorskom Karabahu u jesen 2020. u kojemu je Armenija izgubila nadzor nad teritorijem koji je kontrolirala u zadnjih tridesetak godina.

Potpisivanje ugovora s Bakuom potaknulo je pobunu u Armeniji. Pašinjan je nakon prosvjeda i poziva na ostavku raspisao prijevremene parlamentarne izbore u nadi da će razriješiti krizu i sačuvati mjesto.

Premijer je vodio huškačku kampanju organizirajući skupove diljem zemlje i pozivajući sunarodnjake da mu daju "čelični mandat" protiv oporbe.

Čak je mahao čekićem zaprijetivši političkim protivnicima da će njime udariti njihove "prazne glave".

Analitičari ocjenjuju da je skup u četvrtak ispit popularnosti predsjednika vlade. "Ako na njemu sudjeluje 20.000 do 30.000 ljudi, znači da će Pašinjan biti kadar" osvojiti potrebnu parlamentarnu većinu i formirati novu vladu, rekao je analitičar Stepan Grigorjan.

U rujnu je izbio sukob armenskih i azerbajdžanskih snaga u Gorskom Karabahu, pobunjenoj azerbajdžanskoj regiji u kojoj većinu čine Armenci i gdje se u 1990-im vodio rat.

Novi sukob potrajao je šest tjedana i u njemu je izginulo 6000 ljudi sve dok uz posredovanje Rusije nije potpisan ugovor o primirju na temelju kojega su na to područje poslane mirovne snage.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini