MINNESOTA

Tužiteljstvo će tražiti teške kazne za policajce odgovorne za smrt Georgea Floyda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki tužitelji namjeravaju tražiti duge kazne za policajce odgovorne za smrt Georgea Floyda u Minneapolisu zbog "pretjerane okrutnosti i osjetljivog" statusa žrtve u trenutku uhićenja.

Navodeći otežavajuće okolnosti, tužitelji će tražiti veće kazne od zakonski preporučenih za četvoricu agenata uključenih u ubojstvo Georgea Floyda, prema dokumentima poslanim na sud u petak, dok je proces predviđen za ožujak 2021.

Policajci su "zlorabili položaj vlasti", a bivši agent Derek Chauvin je pokazao "krajnju okrutnost" korištenjem nepotrebne sile pred brojnim svjedocima, među kojima i djecom, naglasio je tužitelj Keith Ellison.

Bivši policajac Chauvin (44) je optužen za ubojstvo jer je ugušio Afroamerikanca Floyda dok je klečao gotovo devet minuta na njegovom vratu, 25. svibnja ove godine u Minneapolisu.

Njegova trojica kolega Alexander Kueng, Thomas Lane i Tou Thao su optuženi za suučesništvo u ubojstvu.

"Žrtva George Floyd je bio u posebno osjetljivom položaju, iza leđa lisicama svezanih ruku, pritisnut na tlo", naglašava se u optužnici.

Oni su također podsjetili da je "Floyd jasno i opetovano govorio agentima da više ne može disati".

Ubojstvo George Floyda, čije snimke su obišle svijet, pokrenule su desetljećima neviđene prosvjede u Sjedinjenim Državama. 

Deseci tisuća prosvjednika su mu u petak odali počast u Washingtonu tijekom velikog mimohoda protiv rasizma i policijskog nasilja, 57 godina nakon znamenitog govora Martina Luthera Kinga.

Tužitelji nisu precizirali trajanje zatvorskih kazni koje namjeravaju tražiti, ali u državi MInnesoti je maksimalna kazna za ubojstvo 40 godina zatvora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum