"teror će biti eliminiran"

Turska ofenziva u Siriji neće ići preko 30 kilometara u dubinu teritorija

| Autor: HINA

 Turska ofenziva na sjeveroistoku Sirije neće ići preko 30 kilometara u dubinu sirijskog teritorija, kazao je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nakon što je Ankara dan ranije pokrenula sveobuhvatnu vojnu akciju protiv snaga sirijskih Kurda.

Cavusoglu je kazao da će sigurnosna prijetnja koju Turskoj predstavljaju kurdski borci biti uklonjena ako se to područje "očisti" od militanata.

"Kada uđemo 30 kilometara u dubinu sirijskog teritorija, teror će biti eliminiran", rekao je ministar.

Šef turske diplomacije je također poručio da Turska, u okviru svoje vojne akcije, ima pravo koristiti zračni prostor iznad Sirije.

"Imamo pravo koristiti taj zračni prostor. On ne pripada SAD-u i nema ga pravo kontrolirati", rekao je Cavusoglu.

Irački predsjednik Barham Saleh, koji je Kurd, ocijenio je u srijedu navečer da će turska vojna ofenziva prouzročiti "patnju stanovnika" i "ojačati terorističke skupine" pošto je Bagdad prije manje od dvije godine proglasio pobjedu nad IS-om na svome tlu.

U Sulejmaniji, na istoku Iraka, oko 5.000 prosvjednika iračkih Kurda mirno je prosvjedovalo uz povike "Erdogan diktator" izražavajući nezadovoljstvo ofenzivom koja će, po njihovu mišljenju, ojačati džihadiste skupine Islamske države (IS), izvijestio je novinar agencije France Pressea.

Humanitarne udruge upozoravaju na teške posljedice turske ofenzive po civilno stanovništvo, podsjećajući da u pograničnom području živi oko 450.000 ljudi.

Kako javlja sirijska nevladina udruga Opservatorij za ljudska prava (SOHR), već je više od 60.000 ljudi pobjeglo sa sjeveroistoka Sirije uslijed turske ofenzive na to područje pokrenute u srijedu,


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini