ZAGREB

Twitterov direktor: Zabrana Trumpova računa bila je ispravna odluka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glavni izvršni direktor Twittera Jack Dorsey objavio je u srijedu da je zabrana američkog Donalda Trumpa na toj društvenoj platformi nakon prošlotjendnog nasilja na Kapitolu bila "ispravna odluka", ali da predstavlja opasan presedan. 

"Poduzimanje ovakvih poteza fragmentira javnu raspravu. Oni nas dijele. Ograničavaju potencijal za objašnjavanje, iskupljenje i učenje. Ali postavljaju presedan za koji osjećam da je opasan: moć koju pojedinac ili korporacija ima nad dijelom globalnog javnog razgovora", poručio je Dorsey u objavi. 

Tvrtka Twitter Inc prošlog je tjedna uklonila korisnički račun Donalda Trumpa na Twitteru na kojem je imao 88 milijuna pratitelja zbog rizika od daljnjeg nasilja Trumpovih pristaša na Kapitolu. 

Zabrana je potaknula kritike nekih republikanaca da je time ugušeno predsjednikovo pravo na slobodu govora. Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi o potencijalnim ograničenjima slobodnog govora trebale odlučivati zakonodavci, a ne privatne kompanije. 

Dorsey je u poduljoj objavi dodao i kako nije ponosan na zabranu te da ona predstavlja poraz u promoviranja zdrave komunikacije. 

Unazad nekoliko godina, Twitter je uveo mjere poput oznaka, upozorenja i ograničenja distribucije kako bi smanjili potrebu da se određeni sadržaj u potpunosti ukloni sa njihove društvene platforme. Dorsey je kazao kako te mjere mogu doprinijeti plodonosnom razgovoru te smanjiti utjecaj poruka na loše ponašanje. 

Uklanja se i Trumpov Snapchat račun

Glasnogovornik tvrtke Snap Inc u srijedu je najavio kako će ta tvrtka trajno ukloniti Trumpov račun na Snapchatu.  U izjavi je naveo kako je ta tvrtka odlučila trajno zabraniti račun "u interesu javne sigurnosti", a da je zabrana utemeljena na Trumpovim pokušajima širenja dezinformacija, govora mržnje i poticanja na nasilje. 

Osim na Twitteru, Trumpu su među ostalim suspendirani i računi na Facebooku i Youtubeu, a Dorsey je komentirao da su ti pojedinačni potezi društvenih medija bili međusobno ohrabrivani, ali da "nisu bili koordinirani". 

"Dugoročno, postavljeni presedan djelovat će destruktivno na plemenitu svrhu i ideale otvorenog interneta", napisao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom