BUDIMPEŠTA

Tisuće studenata u Budimpešti prosvjedovalo za autonomiju sveučilišta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tisuće studenata mađarske akademije za kazalište i filmske umjetnosti SZFE i drugih fakulteta prosvjedovale su u petak u Budimpešti protiv onog što smatraju pokušajima vlasti da potkopaju akademske slobode. 

Studenti tjednima blokiraju sveučilište, tvrdeći da će vijeće koje su imenovale vlasti ugroziti autonomiju te obrazovne institucije.

Proglasili su "Studentsku Republiku" i najavljuju da ne odustaju dok se ne zadovolje njihovi zahtjevi. 

Na skup je stiglo više od pet tisuća prosvjednika, noseći zaštitne maske zbog koronavirusa, na dan kad Mađarska obilježava godišnjicu pobune protiv sovjetskih vlasti 1956. 

"Pozdravljamo sve one koji žele izraziti svoju zabrinutost zbog prijetnje univerzalnim vrijednostima u našoj državi. Autonomija visokog obrazovanja jedno je od tih vrijednosti", napisali su studenti na Facebooku. 

Nekoliko desetaka njih na skupu je nosilo baklje i natpise poput "Slobodna država, slobodno sveučilište" i "Umjetnost je slobodna", prelazeći most na Dunavu prema sveučilištu. 

"Stvarno sam dirnuta", rekla je Luca Lukacs, profesorica na SZFE-u, dodavši kako nije očekivala takav odaziv. 

Vlada je u kolovozu imenovala novo fakultetsko vijeće tog 155-godišnjeg sveučilišta, nakon čega je uprava iz protesta dala ostavku. 

Institucija, koja je iznjedrila brojne slavne mađarske kazališne i filmske i umjetnike, u kulturnom je ratu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji želi konzervativni preokret u umjetnosti za koju smatra da je pod dominacijom liberala. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater