KRIZA SE PRODUBLJUJE

SVIJET SE TRESE NAKON PUTINOVOG OBRAĆANJA. Pogledajte što Rusi najviše guglaju zbog njegovog govora

Putin je optužio Sjedinjene Države, EU i Britaniju da potiču Ukrajinu da nastavi rat

| Autor: Glas Istre
Vladimir Putin (EPA)

Vladimir Putin (EPA)


Svijet se trese nakon obraćanja naciji predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je najavio mobilizaciju i mogućnost nuklearnog napada.

Nedugo nakon što se pojavila vijest o obraćanju, panika se stvorila i u Rusiji.

Kao što je poznato, Putin je najavio mobilizaciju rezervista, za početak njih najmanje 300.000, a ljudima se očito ne ide u rat.

Naime, u Rusiji se najviše guglala fraza "kako napustiti Rusiju". 

Vladimir Putin je jutros u govoru proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju te je poručio da će Moskva, ukoliko Zapad nastavi s "nuklearnim ucjenama", odgovoriti svom snagom svog arsenala.

"Ako teritorijalna cjelovitost naše zemlje bude ugrožena, koristit ćemo sva raspoloživa sredstva da zaštitimo naše ljude. To nije blef", rekao je Putin u televizijskom obraćanju naciji.
Riječ je o prvoj ruskoj vojnoj mobilizaciji od Drugog svjetskog rata, a Putin je rekao da su potrebne dodatne snage za pobjedu u ratu protiv Ukrajine i njezinih zapadnih pomagača. 
Vladimir Putin (EPA)

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je u tom ratu dosad poginulo 5.397 ruskih vojnika, što je prva svježa službena informacija o broju ruskih žrtava u gotovo pola godine. On odbacuje procjene Kijeva i zapada da je Rusija pretrpjela teške gubitke i tvrdi da se 90 posto ranjenih ruskih vojnika vratilo na bojište.

Pentagon je u kolovozu objavio da je između 70.000 i 80.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u Ukrajini. 

Šojgu kaže da Rusija ima 25 milijuna potencijalnih boraca na raspolaganju. 

Odluka o djelomičnoj mobilizaciji zasad se odnosi samo na rezerviste s ranijim vojnim iskustvom.

Putin je optužio Sjedinjene Države, EU i Britaniju da potiču Ukrajinu da nastavi rat. 

"Ta agresivna proturuska politika prešla je sve granice. Ne blefiram, a svi koji nas pokušavaju ucijeniti nuklearnim oružjem trebaju znati da se ono može usmjeriti i prema njima", rekao je.

U suštini, Putin igra na kartu da će rast rizika od izravnog sukoba Rusije i NATO-a, koraku prema trećem svjetskom ratu, dovesti do toga da zapad prvi "trepne" u svojo podršci Ukrajini, što se dosad nije dogodilo.

Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim i pokazuje da se rat ne odvija prema planu Moskve, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak, a zapadni dužnosnici smatraju da prijetnje ruskog predsjednika predstavljaju zabrinjavajuću eskalaciju.

"Djelomična mobilizacija, koju je naredila Rusija, daljnja je eskalacija sukoba u Ukrajini na koju njemačka vlada razmatra svoj odgovor", rekao je njemački vicekancelar u srijedu.

Robert Habeck je rekao da je to "još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o kojem ćemo naravno razgovarati i politički se konzultirati o tome kako odgovoriti".

"Govor ruskog predsjednika bio je zabrinjavajuća eskalacija i prijetnje koje je uputio moraju se ozbiljno shvatiti", rekla je britanska podtajnica vanjskih poslova Gillian Keegan za Sky News.

"Jasno je da je to nešto što bismo trebali shvatiti vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu - nisam siguran da ni on ima kontrolu, stvarno. Ovo je očito eskalacija", rekla je Keegan.

"To je jezivo... To je ozbiljna prijetnja, ali prijetnja koja je već bila upućena", rekla je za BBC u drugom intervjuu.

"Cjelokupno obraćanje bile su nove Putinove laži, bilo je to ponovno pisanje povijesti", rekla je Keegan.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova, komentirajući Putinovo obraćanje, poručilo je da Kina poziva sve strane da se posvete dijalogu i konzultacijama i pronađu način da odgovore na sigurnosna pitanja svih strana.

Putin je u govoru eksplicitno podržao referendumu u dijelovima Ukrajine koji su pod ruskom kontrolom, što je prvi korak u mogućoj aneksiji još jednog dijela Ukrajine, ovaj put otprilike veličine Mađarske. 

Takozvane narodne republike Donjeck i Luhansk, koje je Putin priznao kao neovisne države prije invazije, uskoro planiraju plebiscit o priključenju Rusiji.

"Mi ćemo podržati njihovu odluku, većine stanovnika Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona", kazao je Putin. 

"Nemamo ih pravo pustiti na milost i nemilost njihovim napadačima i ignorirati njihovu želju da sami odlučuju o svojoj sudbini".

Ta izjava utire put za pripojenje oko 15 posto ukrajinskog teritorija.

Zapadne zemlje i Ukrajina osudile su takve planove. 

Formalnom aneksijom Putin si stvara preduvjet za korištenje nuklearnog oružja jer po ruskoj doktrini ima pravo odgovoriti nuklearnim oružjem čak i ako se Rusiji zaprijeti konvencionalnim. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini