PODGORICA

Svi optuženi za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori proglašeni krivima

| Autor: Hina

Viši sud u Podgorici u četvrtak je proglasio krivima čelnike oporbenog prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta (DF), Andriju Mandića i Milana Kneževića, zbog sudjelovanja u organizaciji pokušaja terorističkog napada i prevrata na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. listopada 2016. u svrhu spečavanja ulaska Crne Gore u NATO.

Mandić i Medojević nisu prisustvovali izricanju presude, šro je bila njihova zakonska obveza.

Presudom Višeg suda za organizaciju kriminalne skupine koja je, prema optužnici, trebala upasti u Skupštinu Crne Gore i zarobiti ili ubiti tadašnjeg crnogorskog premijer MIla Đukanovića, krivima su proglašeni ruski državljani, agenti obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov,  koji su u bijegu i koje Moskva odbija izručiti Crnoj Gori.  

Za isto kazneno djelo osuđena su i dvojica srpskih državljana, Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koje Srbija nikada nije izručila Crnoj Gori.

Viši sud krivim je proglasio i negdašnjeg zapovjednika srpske žandarmerije Bratislava Dikića, te članove srpskog četničkog pokreta, državljane Republike Srbije, Miloša Jovanovića, Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića i Srboljuba Đorđevića.

Crnogorsko suđenje stoljeća, kako su ga nazvali mediji u Podgorici, počelo je u rujnu 2017. i trajalo je godinu i pol dana. Održano je 170 ročišta koja su prvi put u povijesti crnogorskog sudstva prenošena izravno na nacionalnim televizijama u Crnoj Gori.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini