VATIKAN

Sveti otac ne prestaje s iznenađenjima koja mijenjaju lice Katoličke crkve: WILTON GREGORY MEĐU PAPINIH TRINAEST KARDINALA

| Autor: D. GRAKALIĆ
Wilton Gregory, prvi Afroamerikanac koji je imenovan  kardinalom (NBCNews)

Wilton Gregory, prvi Afroamerikanac koji je imenovan kardinalom (NBCNews)


Papa Franjo ponovno je iznenadio javnost – po drugi puta u dva tjedna. Ovog puta radi se o imenovanju trinaestorice novih kardinala Katoličke crkve koji će grimizno ruho odjenuti već u studenom, a među kojima je i Wilton Gregory, nadbiskup američke prijestolnice Washingtona i prvi Afroamerikanac kojeg je papa kroz povijest izdigao na kardinalsku čast. Gregory je više od uobičajenog visokog crkvenog poglavara, odnosno nadbiskupa i gorljiv je pobornik pokreta Black Lives Matter te društveni aktivist za prava Afroamerikanaca.

Objavom popisa novih kardinala papa Franjo je možda, upozoravaju neki analitičari, želio potaknuti i američke katolike, kao i Afroamerikance, da na izborima 3. studenog glasaju uzimajući u obzir i mišljenje Svete Stolice. Naime, sama ceremonija uzdizanja na kardinalsku čast održat će se 28. studenog, ali imenovanje nadbiskupa Gregoryja snažna je poruka koja se treba čuti odmah. Iako je njegovo imenovanje vijest koja je zasjenila ostala kardinalska imenovanja, zanimljivo je da će od trinaestoro novih kardinala njih četvorica biti starija od 80 godina što znači da neće biti sudionici konklave za izbor novog pape kada za to dođe vrijeme. Preostala devetorica sudjelovat će u konklavi, a među njima i Gregory koji će krajem studenog navršiti 73 godine života.

Novi kardinali Svete rimske crkve s pravom glasa postat će pročelnik Kongregacije za kauze svetaca monsignor Marcello Semeraro, tajnik biskupske sinode Mario Grech s Malte, nadbiskup glavnog grada Ruande Kigalija Antoine Kombada, nadbiskup Capiza na Filipinima Jose Fuerte Advincula, nadbiskup čileanskog grada Santiaga Celestine Aos Braco, vikar Bruneja Cornelis Sim, nadbiskup talijanskog grada Siena Augusto Paolo Lojudice kao i čuvar samostana u Asizu otac Mauro Gambetti. Kardinali stariji od osamdeset godina života postat će meksički nadbiskup u miru Felipe Arizmendi Esquivel, nekadašnji vatikanski diplomat Silvano Tomasi, propovjednik papinske kuće otac Raniero Cantalamessa i nekadašnji ravnatelj Caritasa u Rimu don Enrico Feroci.

Promaknuće nadbiskupa Wiltona Gregoryja s razlogom izaziva najveću pozornost javnosti, vjernika i medija. Riječ je visokom svećeniku koji je kao prvi Afroamerikanac 2019. godine imenovan za nadbiskupa Washingtona i koji je posljednjih mjeseci žestoko kritizirao predsjednika Donalda Trumpa i njegovo ponašanje, kao i djelovanje organa represije u Sjedinjenim Američkim Državama. Gregory je bez uvijanja kritizirao poziranje Donalda Trumpa ispred crkve u Washingtonu s biblijom u ruci, upriličeno nakon brutalnog policijskog obračuna s prosvjednicima koji su u lipnju izašli na ulice zbog ponižavanja Amerikanaca druge rase i uličnog ubojstva Georga Floyda od strane policijskih službenika u Minneapolisu.

- Smatram zbunjujućim i prijekornim da se bilo koji katolički objekt tako grubo zloupotrijebi i da se njime manipulira na način koji krši naša vjerska načela koja nas pozivaju na obranu prava svih ljudi, čak i onih s kojima se ne bismo mogli složiti, poručio je nadbiskup Gregory nakon Trumpova poteza.

Nadbiskup Gregory dokazao se kao aktivist za ljudska prava u slučaju Floyd te je podržavao pokret Black Lives Matter koji je prošlog ljeta zapalio Ameriku. Osim toga, snažno se zalagao za uvođenje nulte tolerancije prema seksualnim deliktima unutar Katoličke crkve te za oštro kažnjavanje njihovih počinitelja.

Vašingtonski nadbiskup ima snažnu podršku među američkim katolicima, ne samo Afroamerikancima, pa su najveće tamošnje katoličke organizacije snažno pozdravile imenovanje Gregoryja kardinalom. Johny Zoković, izvršni direktor nacionalne katoličke organizacije Pax Christi za SAD izjavio je za Glas Amerike da je riječ o jasnoj poruci pape Franje u trenutku „dok je naša zemlja u procesu suočavanja sa sistemskim rasizmom, a milijuni poručuju da su životi crnaca važni."

Nadbiskup Los Angelesa Hose Gomez koji je i predsjednik Američke biskupske konferencije, izjavio je da Papa Franjo šalje snažnu poruku nade i inkluzivnosti Crkvi Sjedinjenih Država.

Vodeći američki mediji poklonili su veliki prostor imenovanju prvog Afroamerikanca na kardinalsku dužnost te, poput The New York Timesa, naglašavaju da se radi o potezu pape Franje koji i u sedmoj godini papinstva nastavlja preusmjeravati crkvu prema većem prihvaćanju marginaliziranih osoba. Prošlog tjedna Papa Franjo je izrazio potporu istospolnim civilnim zajednicama pokazujući novo crkveno priznanje homoseksualaca.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum