BERLIN

Svađa u njemačkoj koaliciji u vezi protupandemijskih mjera na jesen

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Među strankama vladajuće njemačke koalicije u petak je izbila svađa u vezi mjera protiv širenja koronavirusa, prvenstveno nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) želi donijeti zakonsku podlogu za eventualno uvođenje obveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima u slučaju povratka epidemije koronavirusa nakon ljeta.

"Nećemo dopustiti još jednu jesen i zimu tijekom kojih bi zbog nejasnih i nepotpunih podataka došlo do povrede temeljnih prava", rekao je potpredsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Wolfgang Kubicki.

Njegova stranka, koja je sa socijaldemokratima i zelenima partner u saveznoj vladi kancelara Olafa Scholza, nove će mjere na jesen poput nošenja maski u zatvorenim prostorima prihvatiti samo uz stroge i jasno definirane uvjete.

"Promjenu zakona o zaštiti protiv zaraze prihvatit ćemo samo ako će se donijeti na temelju konkretnih znanstvenih podataka, a ne proizvoljnih tvrdnji kao što je to bio slučaj u prošlosti", rekao je Kubicki.

I ministar pravosuđa iz redova FDP-a Marco Buschmann se usprotivio planovima koalicijskog partnera SPD-a.

"Mislim da se moramo držati postojećih zakona. Uvođenje novih mjera je moguće samo nakon detaljne evaluacije", rekao je Buschmann.

U Njemačkoj su krajem ožujka ukinute sve mjere protiv pandemije koronavirusa, s izuzetkom nošenja maski u javnom prijevozu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater