KHARTOUM

Sudanske vlasti tvrde da su spriječile puč

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sudanske vlasti u utorak su objavile da su spriječile pokušaj puča, optuživši za to pobornike bivšeg predsjednika Omara al-Bašira koji je zbačen 2019. godine nakon velikih prosvjeda. 

U kratkom priopćenju na državnoj televiziji sudanska vojska rekla je da je situacija pod kontrolom. Ulice prijestolnice Khartouma čine se mirne, na njima se život odvija kao i inače i ne vidi se neuobičajena prisutnost snaga sigurnosti, rekao je jedan svjedok za Reuters. 

Pokušaj puča naglašava težak put koji stoji pred sudanskom vladom koja je promijenila smjer te afričke države 2019. godine, osiguravši oprost nekoliko desetaka milijardi dolara duga, obnovivši odnose sa SAD-om koji je Sudan maknuo s liste sponzora terorizma, te uspostavljanjem diplomatskih odnosa s Izraelom. 

Vlasti se i dalje bore s teškom ekonomskom krizom i izazovima koje im zadaju pobornici snaga i dalje odanih Baširu. Sudan je početkom kolovoza potpisao povijesni dogovor kojim je pristao na suđenje bivšem predsjedniku, islamistu koji je vladao državom gotovo tri desetljeća, na Međunarodnom kaznenom sudu. Bašir je trenutno u pritvoru u Khartoumu. 

Od Baširovog zbacivanja državom vlada takozvano Suvereno vijeće, no ta je podjela vlasti temeljena na suradnji civilnih i vojnih čelnika krhka. Građansku vladu premijera Abdalle Hamdoka nadzire to Vijeće kojem je na čelu general Abdel-Fatah al-Burhan.

Izbori u Sudanu, koji je neovisnost od Velike Britanije stekao 1956., očekuju se 2024. godine. 

Glasnogovornik vlade rekao je da su u novom pokušaju puča sudjelovali Baširovi pobornici. 

„Uvjeravamo sudanski narod da je situacija u potpunosti pod kontrolom te da su civilni i vojni organizatori puča uhićeni te ih se ispituje“, rekao je glasnogovornik Hamza Balol.

Rano u utorak ujutro, jedan svjedok rekao je kako su vojne snage vjerne Vijeću tenkovima zatvorile most koji povezuje prijestolnicu s Omdurmanom, gradu na drugoj strani rijeke Nil. 

Izvor iz vlade, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da se pučem pokušalo preuzeti kontrolu nad državnim radiom u tom gradu. 

Stranka Umma, jedna od najvećih u državi, pozvala je stanovnike da se odupru puču koji su opisali kao „nastavak očajnih pokušaja vojnika odanih bivšem režimu da ponište našu veličanstvenu revoluciju“.

Ministar vjerskih pitanja Nasr Eldin Mofarih također je optužio 'baširovce'. 

„Sad je vrijeme da se riješimo ostataka islamista iz naših političkih i vojnih institucija“, napisao je na Twitteru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of