ZEMLJA POGOĐENA TEŠKOM EKONOMSKOM KRIZOM

Sudanske frakcije potpisale sporazum o prijelaznoj vladi

| Autor: Hina
(EPA)

Glavna sudanska oporbena koalicija i vladajuće vojno vijeće u subotu su potpisali konačni sporazum o podjeli vlasti, pripremajući put za prijelaznu vladu nakon svrgavanja dugogodišnjeg vladara Omara al-Bašira.

Stabilnost u Sudanu pogođenom teškom ekonomskom krizom, ključna je za nemirnu regiju koju razdiru sukobi i pobune od Roga Afrike do Egipta i Libije.

Prijelazno vojno vijeće (TMC) vlada Sudanom od travnja, kad je vojska svrgnula Bašira nakon mjeseca prosvjeda protiv njegove vladavine tijekom kojih su bili ubijeni deseci prosvjednika.

Međunarodni kazneni sud traži Bašira zbog ratnih zločina u sudanskoj pokrajini Darfuru a on čeka suđenje na temelju optužbe za korupciju.

Vijeće i glavni oporbeni savez, poznat kao Snage slobode i promjene (FFC) pregovaraju o podjeli vlasti već mjesecima.

Jedan od vodećih sudanskih generala Mohamed Hamdan Dagalo, zamjenik čelnika vojnog vijeća, i predstavnik FFC-a Ahmad al-Rabie, pokrenuli su sklapanje sporazuma 4. srpnja i bili su glavni potpisnici u subotu.

Prisutni su bili međunarodni i regionalni visoki dužnosnici, među kojima etiopski premijer Abidž Ahmed i južnosudanski predsjednik Salva Kiir.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater