SARAJEVO

Sud u Bihaću nepravomoćno oslobodio optužene za ubojstvo generala Šantića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Županijski sud u Bihaću u ponedjeljak je nepravomoćno oslobodio bivšeg časnika Armije BiH Hamdiju Abdića optužnice za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića.

Optužnice za ubojstvo oslobođeni su Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović, pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao Abdić.

Optužnica je svu šestoricu teretila da su noći između 8. i 9. ožujka 1995. godine generala Šantića odveli iz hotela "Sedra" u Cazinu u zapovjedništvo vojne policijske postrojbe pod nazivom 502. viteška brdska brigada kojom je zapovijedao Abdić.

Bili su optuženi da su Šantića ondje teško zlostavljali, a on je uslijed ozljeda preminuo. Njegovo je tijelo potom odvezeno na nepoznatu lokaciju i do danas nije pronađeno.

Abdićev odvjetnik Alen Nakić je za portal "Dnevnog avaza" kazao da je sud odbacio sve navode iz optužnice.

General Šantić bio je zapovjednik HVO-a na području Bihaća, a njegovo ubojstvo nerazjašnjeno je više od četvrt stoljeća. 

Pošto je taj zločin godinama bio zaboravljen, istraga je ponovno otvorena 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka. Svjedok je tvrdio da je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s neidentificiranim koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća, no nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi tog svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum