LJUBLJANA

Stranci iz trećih država teže do studija u Sloveniji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Studenti iz trećih država, nečlanica Europske unije, u Sloveniji od ove godine moraju dokazati da na računu imaju najmanje 402 eura mjesečno za životne troškove, a vladajuća većina u parlamentu odbila je prijedlog 40 zastupnika oporbe da se taj uvjet ukine.

Strani studenti iz trećih država moraju za mjesec unaprijed dokazati da imaju mjesečno 402 eura dohotka iz bilo kojeg naslova, kazao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Božo Predalič.

Dodao je da vlada ne može podržati prijedlog opozicije da za upis i studiranje u Sloveniji bude dovoljna samo izjava studentovih roditelja ili zakonitih zastupnika da će ga uzdržavati, kako je to bilo određeno prije izmjena zakona o strancima koje su se počele primjenjivati ove godine.

Stroži uvjeti za strane studente u Sloveniji uvedeni su, tumači vlada, jer su se ranije s podnošenjem neobvezujućih izjava o uzdržavanju studenta događale zloporabe.

Na slovenskim sveučilištima oko desetinu upisanih studenata čine stranci, među kojima je polovica onih s područja bivše Jugoslavije.

Oporba tvrdi kako stroži kriteriji nakon primjene izmjena zakona o strancima onemogućuju i nastavak školovanja  mnogima iz trećih zemalja koji već studiraju na slovenskim fakultetima i priječe upis novim zainteresiranima, osobito ako dolaze iz socijalno slabijih sredina.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of