PANDEMIJA

Stižu vijesti o drugom valu zaraze u Kini: "Potpuno je jasno, OVO SE RAZVIJA U NOVI WUHAN"

| Autor: Glas Istre
(EPA)

Jedan stanovnik je izjavio da većina stanovnika sumnja u službene brojke: „Oni ne vjeruju bezuvjetno tim brojkama." I ne zna se hoće li vlasti i kada cijeli grad staviti u karantenu i uvesti zabranu izlaska

U Kini se svakodnevni život uglavnom vratio normalnosti, krivulja novih slučajeva zaraze od početka travnja je konstantna, gotovo na nuli, kako pokazuje aktualna grafika američkog Sveučilišta Johns Hopkins, piše Novi list.

Ali, stižu vijesti o novim slučajevima u pokrajini Heilongjiang, na sjeveroistoku Kine, zbog kojih se među pučanstvom širi strah od „novog vala“ zaraze.

„Potpuno je jasno, Heilongjiang se razvija u novi Hubei", izjavio je jedan stanovnik s jugozapada te pokrajine za DW.

U najvećem gradu pokrajine Hubei Wuhanu počela je epidemija krajem 2019. godine.

Žarište i u bolnici

Od sredine travnja je po navodima državne zdravstvene komisije pokrajine Heilongjiang u više gradova registriran prostorno i vremenski učestaliji broj slučajeva zaraze, takozvanih clustera ili žarišta zaraze. Trenutno (podaci su od 29. travnja) u toj pokrajini ima 553 potvrđena slučaja covida-19, od toga 386 slučajeva Kineza koji su se vratili kući iz Rusije.

Nakon objavljivanja vijesti da je žarište zaraze postala jedna bolnica u gradu Mudanjiangu 18. travnja vlasti su pooštrile kontrole gradskih četvrti. A 26. travnja su svi stanovnici grada Mudanjianga pozvani da svoje stanove napuštaju samo ako je doista nužno. Gradska uprava je online objavila uputu da svako kućanstvo odabere osobu „jakog imunosnog sustava“ koja će obavljati kupovinu.

Uhićuju skupine s više od 3 ljudi

Dalje se u obavijesti gradske uprave kaže: „Od 27. travnja će gradska uprava slati timove u ophodnju koji će kontrolirati pridržavanje discipline. Skupine s više od tri osobe bit će uhićene. Elektro-romobili se više ne smiju koristiti u cestovnom prometu.“ Privatni automobili se mogu koristiti samo s posebnim dopuštenjem.

I ulazak stanovnika iz drugih dijelova pokrajine Heilongjiang u grad Mudanjiang je uglavnom zabranjen. Većina prodavaonica je zatvorena, iznimke su samo male trgovine prehrambenih proizvoda i svakodnevnih potrepština.

Jedan stanovnik je izjavio za DW da većina stanovnika sumnja u službene brojke. „Oni ne vjeruju bezuvjetno tim brojkama."

I ne zna se hoće li vlasti i kada cijeli grad staviti u karantenu i uvesti zabranu izlaska. „Mi jednostavno ne znamo donose li se takve odluke zbog političkih razloga ili na temelju znanstvenih činjenica.“

Više žarišta i u Harbinu

Kako pišu Pekinške narodne novine, i u glavnom gradu pokrajine Harbinu koji ima oko deset milijuna stanovnika registrirano je više žarišta infekcije oko bolnica. U jednom slučaju je jedan 87-godišnji pacijent u samo nekoliko dana zarazio 78 osoba, tako da je druga po veličini bolnica u gradu Harbinu morala biti privremeno zatvorena, piše Novi list.

U Harbinu dosad očito nisu uvedene tako stroge mjere kao u Mudanjiangu. Jedan stanovnik koji se predstavio kao Li izjavo je za DW: „Mjesni odbori sad izdaju iskaznice u koje stanovnici moraju staviti svoju fotografiju. Iskaznicu moraju pokazati kad žele ući u svoju stambenu četvrt, ali moj je dojam da se to dosad ne kontrolira jako strogo. Lokalne tržnice još rade, pri čemu gotovo svi na ulici nose zaštitne maske.“

Za razliku od Huanga iz Mudanjianga, Li ima povjerenja u vlasti. „Mislim da u Harbinu vlasti imaju stanje pod kontrolom. Zašto bi krivotvorile podatke o covidu-19? To bi samo još više naštetilo ugledu vlade."

Nepovjerenje prema stanovnicima 

Ali, stanovnici pokrajine Heilongjiang suočeni su s nepovjerenjem iz drugih dijelova Kine. Huang iz Mudanjianga govori za DW o učestalim negativnim postovima na društvenim mrežama.

On strahuje da će stanovnici Heilongjianga sad teže naći posao u drugim dijelovima zemlje. Jednog njegovoga poznanika koji je u vrijeme vrhunca epidemije radio od kuće šef je prošlog tjedna odmah poslao kući kad se pojavio na radnom mjestu u susjednoj pokrajini Shandongu, piše Novi list.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of