VATIKAN

Stanje bivšeg pape Benedikta "nije osobito zabrinjavajuće" - Vatikan

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Vatikan je u ponedjeljak objavio da zdravstveno stanje bivšeg pape Benedikta XVI "nije osobito zabrinjavajuće" i da je prebolio bolnu ali ne i tešku bolest, odgovarajući tako na pisanje njemačkog tiska o tome da je Benedikt ozbiljno bolestan.

Objašnjenje o zdravstvenom stanju uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što je njegov biograf  Peter Seewald pokrenuo alarm navodeći za Passauer Neue Presse da je u subotu kada je došao u posjet Benediktu, našao bivšeg papu u vrlo lošem stanju.

Po Seewaldovim riječima, Benedict, koji je već neko vrijeme krhkog zdravlja, sada boluje od  virusne infekcije koja uzrokuje bolne osipe i uobičajena je među starijim ljudima.

Zdravstveno stanje bivšeg Pape "nije osobito zabrinjavajuće, ono je tipično za 93-ogodišnjeg čovjeka koji upravo svladava najakutniju fazu bolne, ali ne i ozbiljne bolesti", navodi se u priopćenju. 
Seewald je kazao da je Benediktov glas bio jedva čujan, što navode i njegovi posjetitelji zadnjih mjeseci, te da mu je bivši papa rekao da bi mogao opet početi pisati ako uspije povratiti snagu.
Benedikt je u lipnju napustio Italiju, po prvi put otkako se povukao s dužnosti pape 2013., kako bi po posljednji put posjetio starijeg brata Georga u rodnoj Bavarskoj.

Georg Ratzinger umro je potom 1. srpnja u dobi od 96 godina. Obojica braće zaređena su istoga dana 1951.

Benedikt, koji je izabran za papu 205. kao nasljednik popularnog Ivana Pavla Drugog nakon 27 godina njegova pontifikata, šokirao je svijet i svoje najbliže suradnike 11. veljače 2013. kada je objavio da odstupa s dužnosti. Rekao je tada okupljenim kardinalima da je prestar i slab kako bi vodio instituciju s više od 1,3 milijarde članova.

U vrijeme Benediktove ostavke, Vatikan je bio pogođen brojnim financijskim problemima, skandalima vezanim uz seksualno zlostavljanje i svađama među dužnosnicima koje su dovele do curenja važnih dokumenata.

Benedikt je svoje povlačenja pravdao isključivo zdravstvenim razlozima.

Dosljedni konzervativci u Katoličkoj Crkvi koji su se zabrinuli zbog progresivnih poteza pape Franje gledali su na Benedikta kao na svog zaštitnika, što je natjeralo sadašnjeg papu da ih u nekoliko prilika podsjeti da postoji samo jedan papa - Franjo.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater