PODGORICA

Srbija pomogla liječenje mitropolita SPC-a u Crnoj Gori Amfilohija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije negativan je na koronavirus, priopćila je u utorak Mitropolija crnogorsko-primorska, a taj 82-dvogodišnjak koji je početkom listopada primljen u bolnicu zbog koronavirusa pomoć u liječenju dobio je i od Beograda.    

Kako je priopćeno iz mitropolije, zdravstveno stanje Amfilohija je u blagom poboljšanju i liječnici rade na saniranju upale plića.    

"Najvažnija vijest koja nam danas stiže iz Kliničkog centra Crne Gore u vezi sa zdravstvenim stanjem mitropolita Amfilohija jest da je test na koronavirus koji je danas uzorkovan negativan", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da su i drugi parametri ohrabrujući, ali da proces oporavka mitropolita Amfilohija i dalje traje.

"Neophodno je sanirati posljedice koje su izazvane koronavirusom, prije svega upalu pluća koja je već nekoliko dana u povlačenju", priopćeno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Amfilohije se već 14 dana liječi u Kliničkom centru Crne Gore, a veleposlanik Srbije u Podgorici Vladimir Božović potvrdio je pisanje crnogorskih medija da je Srbija posredovala u nabavci lijekova i specijalnog aparata za kisik za mitropolita Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) u Crnoj Gori.

“Kao veleposlanik sam posredovao između Kliničkog centra Crne Gore, kabineta predsjednika Srbije i nadležnih institucija”, rekao je Božović za radio Slobodna Europa, istaknuvši da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nudio da se Amfilohije prebaci na liječenje u Srbiju.

“Tu sam poruku osobno prenio mitropolitu .. ali se on zahvalio i rekao da želi ostati u Crnoj Gori i dijeliti sudbinu svih ostalih građana”, naveo je Božović.

Pad broja zaraženih - sedam mrtvih

Crnogorske zdravstvene vlasti u posljednja 24 sata testirale su 777 osoba od kojih su 132 bile pozitivne. Prosjek u rujnu i listopadu iznosio je preko 200 oboljelih na dnevnoj razini.

Trenutno ta zemlja ima 645 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Još sedam žrtava koronavirusa zabilježile su crnogorske zdravstvene vlasti u posljednja 24 sata, pa je ukupno preminulih od posljedica covida-19, 247.

Od početka godine ukupan broj registriranih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 15.892, ili dva i pol posto populacije te zemlje.

U Crnoj Gori u pet općina od ponedjeljka su zbog velikog broja oboljelih zatvoreni ugostiteljski objekti i uveden je policijski sat od 22 - 05 - u  Budvi, Ulcinju, Cetinju, Kolašinu i Žabljaku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini