BEOGRAD

Srbija odobrila uvoz cjepiva Pfizer/BioNTech, očekuje naručenih 340.000 doza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Srbijanska Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) dala je u petak suglasnost za cjepiva Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa, objavili su beogradski elektronički mediji.

Srbija je već ranije naručila 340.000 doza tog cjepiva, a u tijeku je ispitivanje ruskog cjepiva Sputnjik V, čijih je 20 doza početkom prosinca stiglo u Beograd na laboratorijsko ispitivanje, a čeka se i registriranje kineskog cjepiva.

Vodeći kineski proizvođač cjepiva Sinofarm podnio je zahtjev za licencu i odobrenje kineskim zdravstvenim vlastima 26. studenog, nakon što su u srpnju dva cjepiva te kompanije odobrene za hitnu uporabu za medicinske djelatnike i druge skupine izložene visokom riziku od infekcije koronavirusom.

Kompanije Pfizer i BioNTech predale su 2. prosinca srbijanskim zdravstvenim vlastima dokumentaciju neophodnu za testiranje, registriranje i potvrdu sigurnosti cjepiva kako bi se odobrila uporaba i uvoz.

Velika Britanija prva je zemlja u svijetu koja je počela koristiti Pfizerovo cjepivo 8. prosinca i već su ga primile desetine tisuća Britanaca, a poslije dozvole Američke uprave za hranu i lijekove (FDA) kampanja cijepljenja u Sjedinjenim Državama počela je u ponedjeljak 14. prosinca. Pfizerovo cjepivo u SAD prvi će primati djelatnici zdravstvenog sustava zaposleni u bolnicama.

Poslije današnje objave da je srbijanski ALIMS dao suglasnost za uvoz cjepiva Pfizer/BioNTech za sada nema službenih najava kada bi mogao početi uzvoz naručenih 340.000 doza.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini