VEĆ OD SUTRA

Srbija počinje s trećom dozom cjepiva protiv covida-19

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Primjena treće doze cjepiva protiv covida-19 počet će u Srbiji od utorka 17. kolovoza, priopćila je u ponedjeljak srbijanska vlada, i mogu ga dobiti građani koji su drugom dozom cijepljeni prije najmanje 180 dana.

Tzv. buster dozu mogu primiti svi koji žele, neovisno o tome spadaju li u skupine kojima je preporučeno dodatno cijepljenje.

Uvjet je da je od druge doze prošlo šest mjeseci, a građani se ne moraju sami javljati, već trebaju sačekati poziv eUprave.

Moći će birati cjepivo, što znači da dopunska doza može biti drugačija od onih kojima su cijepljeni ili docijepljeni.

U Srbiji trenutno postoje četiri vrste cjepiva i svih ima dovoljno, od kineskog Sinopharma i ruskog Sputnjika do cjepiva priznatih u EU - Pfizr/BioNTech i AstraZeneca.

Dopunsko cijepljenje se preporučuje osobama s narušenim imunitetom ili stanjima imunosupresije, primateljima transplantata koštane srži i organa te osobama na hemodijalizi.

Treća doza savjetuje se i starijima od 70 godina, korisnicima domova za starije i ustanovama socijalne zaštite te djelatnicima u tim ustanovama, kao i građanima koji često putuju u inozemstvo.

U ponedjeljak je od posljedica covida-19 umrlo sedam osoba i registrirano je 1288 novih slučajeva, gotovo trećina više nego protekli vikend. Od početka epidemije bilo je 733.332? zaraženih i 7174 umrlih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini