BEOGRAD

U Srbiji ljudi pohrlili na cijepljenje nakon što im je Vlada obećala naknadu. RIJEČ JE O IZNOSU KOJI BI U HRVATSKOJ MALO KOGA ODUŠEVIO

| Autor: Hina
Sputnik V, ilustracija (EPA)

Sputnik V, ilustracija (EPA)


Korona brojke u Srbiji nastavlju u ponedjeljak padati i drugi dan zaredom pokazuju manje od 1.000 zaraženih, a beogradski mediji tvrde da se u kampanji procjepljivanja vide prvi efekti obećane državne nagrade cijepljenima od po 25 eura jer je odziv osjetno povećan nakon objave o isplati.

Srbijanska vlada je u srijedu prošlog tjedna, na prijedlog predsjednika Aleksandara Vučića, donijela odluku o tome da će osnažiti kampanju obećavši po 25 eura svim dosad cijepljenim građanima, te onima koji prvu dozu prime do 31. svibnja.

Na dan 2. svibnja Srbija je imala 2.028.490 cijepljenih prvom dozom, a tri dana kasnije, kad je objavljeno da će država novčano potaknuti cijepljenje, prvu dozu primilo je dodatnih 43.145 ljudi, da bi 8. svibnja broj prvocjepljenih dosegnuo 2.140.266.

Kampanja procjepljivanja se nastavlja dvojako, slijedom prijava posredstvom državnog e-sustava, te bez prijavljivanja na punktovima za cijepljenje u lokalnim domovima zdravlja, te na beogradskom velesajmu.

U Beograd je danas stigao novi kontigent sa 104.130 doza cjepiva Pfizer/BioNTech, a najavljena je i nova isporuka još pola milijuna doza kineskog cjepiva Sinopharm, koje je prošlog tjedna Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila za hitnu uporabu.

Zdravstvene vlasti u Srbiji, uz Pfizer i Sinopharm, koriste i cjepiva Sputnjik V, te AstraZenecu, uz svakodnevne pozive građanima na cijepljenje i uvjeravanje da svih cjepiva ima dovoljno.

U posljednja 24 sata u Srbiji je od 10.225 testova na koronavirus bilo pozitivno 918 uzoraka, a umrlo je 18 oboljelih, prioćilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva.

U bolnicama je 3.786 pacijenata, od kojih je 127 na respiratorima.

Do sada je ukupno testirano 3.939.470 uzoraka i registrirano 701.326 zaraženih, a službeno je prijavljeno 6.576 smrtnih ishoda oboljelih od covida-19.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom