MADRID

Sánchez odbio pregovore s Torrom, prosvjedi u Kataloniji

| Autor: HINA
EPA

Španjolski premijer Pedro Sánchez odbio je u subotu poziv predsjednika katalonske vlade Quima Torre na pregovore o samoodređenju Katalonije poručivši da je na prvom mjestu zakon a onda razgovori, izvijestila je španjolska javna televizija TVE pozivajući se na neimenovane izvore iz španjolske vlade.

Nakon petodnevnih nasilnih prosvjeda u katalonskim gradovima u kojima zagovornici nezavisnosti Katalonije traže oslobođenje svojih čelnika osuđenih na zatvorske kazne od 9 do 13 godina, te primjenu nezavisnosti proglašene 2017. Torra je u subotu javno pozvao Sáncheza da sjednu za stol.

Izvori iz španjolske vlade u Madridu potvrdili su da je Torra jutros telefonski nazvao no da je Sánchez poručio „da je na sastanku, te da će biti vremena za razgovore“. Sánchez mu je pri tome postavio uvjete ako želi razgovore.

 „Prvo mora odlučno osuditi nasilje, priznati posao policije i solidarizirati se s ozlijeđenim policajcima a što se tiče samoodređenje, na prvom mjestu je zakon a onda razgovor“, izvijestio je TVE.

Time su se dodatno zaoštrili odnosi Barcelone i Madrida, u trenutku kada se u Kataloniji šestu noć zaredom održavaju prosvjedi.

Torra je zatim poslao pismo Sánchezu pismo u kojem ga proziva za „apsolutnu neodgovornost“ uslijed aktualne situacije u autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

„Odbijati dijalog u ovom trenutku je apsolutna neodgovornost. Uvjeren sam da međunarodna zajednica to neće razumjeti“, napisao je Torra.

„Vi mi ne biste trebali davati lekcije o osudi i borbi protiv nasilja jer ja, baš kao i pokret za nezavisnost, svih ovih godina smo osuđivali i borili se protiv svih oblika nasilja“, dodao je.

Sánchez se zatim oglasio preko Twittera.

“Nasilnici nikada neće razbiti državu. Koordinacija svih policijskih tijela bila je za primjer u Kataloniji“, rekao je.

Sánchez je prošli tjedan poručio da španjolski ustav ne dopušta referendum u Kataloniji.

U subotu navečer opet su se u Barceloni okupile tisuće prosvjednika s istaknutim zastavama koje simboliziraju nezavisnost Katalonije.

„Sloboda političkim zatvorenicima“ i „Ulice će uvijek biti naše“, viču na jednom od središnjih trgova u Barceloni. Policija je na prilazima prema trgu postavila kontrole te je pregledavala osobe koje su ondje pristizale, uključujući ruksake s kojima su ulazili. Ispred prosvjednika se nalazi interventna policija i deseci policijskih kombija s upaljenim rotirajućim svjetlima.

Unatoč napetostima zasad nema nereda.

U noći na subotu bile su ozlijeđene 182 osobe te 83 privedene.

„Puno je stresa“, rekao je Miquel Cervello, predstavnik sindikata katalonske policije.

U Madridu je u subotu prosvjed održao sindikat španjolske nacionalne policije JUPOL zatraživši ostavku španjolskog ministra unutarnjih poslova Fernanda Grande-Marlaske jer je „poslao policiju u Kataloniju bez dovoljne opreme za suzbijanje nereda“ te zbog uvjeta u kojima rade.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater