ŽENEVA

Smrt bivšeg predsjednika Morsija je "samovoljno ubojstvo", kažu stručnjaci UN-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Neovisni stručnjaci Ujedinjenih naroda ocijenili su u petak u izvješću da bi se smrt bivšeg egipatskog islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, koji je umro u lipnju nakon što se srušio na sudu, mogla povezati sa "samovoljnim ubojstvom koje je odobrila država".

Čelnik Muslimanskog bratstva je bio zatočen u "uvjetima koji se mogu opisati kao brutalni, posebice tijekom zatočenja 5 godina u zatvoru Tora", napisali su stručnjaci u priopćenju.

Njegova smrt "nakon takvih uvjeta može se povezati sa samovoljnim ubojstvom koje je odobrila država", ocijenila je ekipa stručnjaka, koje vodi specijalna izvjestiteljica Agnes Callamard i UN-ova Radna skupina za samovoljna zatočenja.

Islamist Morsi, prvi civil demokratski izabran u Egiptu, umro je u lipnju nakon što se srušio tijekom procesa na sudu u Kairu.

Bio je zatočen nakon što ga je u srpnju 2013. svrgnuo Abdel Fattah al-Sisi, vojni zapovjednik i sadašnji predsjednik Egipta. Proveo je gotovo šest godina u zatvoru u izolaciji bez zdravstvene njega dijabetesa i hipertenzije, rekli su stručnjaci.

Naglasili su da su vlasti bile opetovano upozoravane na pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, koje je dovelo do njegove smrti.

Nema dokaza da su vlasti reagirale na upozorenja iako su posljedice bile predvidive, prema njihovom priopćenju.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini