NAJNOVIJELONDON

Smanjena američka proizvodnja podržala cijene nafte iznad 65 dolara

| Autor: Hina

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 65 dolara, poduprte smanjenom proizvodnjom u Meksičkom zaljevu koja je zasjenila neočekivano skroman pad zaliha u SAD-u i stišane napetosti oko Irana.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 87 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,22 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2,13 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 68 centi višoj cijeni, od 58,31 dolara. Jučer je dočekala zatvaranje u minusu 1,96 dolara.

Jučer je tržišta poljuljala izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa o velikom napretku u odnosu s Iranom. Kazao je također da mu cilj nije promjena režima u Teheranu. Njegove su izjave protumačene kao nagovještaj da bi se napetosti na Bliskom istoku mogle stišati.

Iran je naknadno demantirao američkog ministra vanjskih poslova Mikea Pompea prema kojem je spreman razgovarati o svom programu balističkih raketa, što je potkopalo Trumpovu izjavu.

Dodatan pritisak na cijene generiralo je izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 1,4 milijuna barela. Analitičari očekivali pad za 2,7 milijuna barela.

Neočekivano skroman pad zaliha pokazao je da zatvaranje platformi u Meksičkom zaljevu zbog prolaska uragana Barry krajem prošlog tjedna nije značajnije utjecalo na razinu zaliha.

Zalihe benzina također su pale, pokazali su podaci API-ja, ali također manje no što se očekivalo, dok su zalihe derivata porasle više no što su analitičari predviđali.

Vlada će objaviti službene podatke tokom dana.

Potporu cijenama pružila je danas smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu nakon oluje. Još je uvijek blokirano više od polovine proizvodnje u toj regiji, odnosno 1,1 milijun barela nafte dnevno, te gotovo četiri milijuna prostornih metara plina dnevno, priopćio je američki Zavod za sigurnost i zaštitu okoliša.

Većina kompanija već je ponovno otvorila objekte kako bi nastavile proizvodnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 66,13 dolara, što znači da je pala 66 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam