BEOGRAD

Službeno potvrđena pobjeda Vučićevog SNS-a, 188 od 250 mandata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Srpska napredna stranka (SNS) aktualnog predsjednika Aleksandra Vučića apsolutni je pobjednik parlamentarnih izbora održanih 21. lipnja sa 60,65 posto glasova uz odziv 48,93 posto birača, priopćilo je u nedjelju Republičko izborno povjerenstvo (RIK).  

Koaliciji okupljenoj oko Vučićevih naprednjaka ta pobjeda donosi 188 mandata i dvotrećinsku većinu među 250 zastupnika u Skupštini Srbije, te mogućnost da sami formiraju vladu.

Republičko izborno povjerenstvo u nedjelju je, nakon ponovljenih izbora na nekoliko desetaka biračkih mjesta, objavilo konačne rezultate prema kojima je na izborima u lipnju od 6.584.376 upisanih birača glasalo 3.221.908 birača, što je izlaznost od 48,93 posto.

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Za našu djecu" osvojila je glasove 60,65 posto izašlih.

Slijedi lista "Ivica Dačić–Socijalistička partija Srbije (SPS)- Jedinstvena Srbija (JS)-Dragan Marković Palma" s 10,38 posto glasova, što socijalistima donosi 32 mandata.

Izborni prag, koji je u ovom izbornom ciklusu bio spušten s pet na tri posto, prešla je još samo izborna lista "Aleksandar Šapić-Pobeda za Srbiju" bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksandra Šapića kojoj će s 3,83 posto glasova pripasti 11 zastupničkih mjesta.

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke a "Savez vojvođanskih Mađara-István Pásztor" najbrojnija je s devet mandata.

Svog predstavnika u ovom sazivu Skupštine Srbije neće imati hrvatska zajednica nakon što se vođa Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov pridružio Vojvođanskoj fronti, kao dijelu šire koalicije Ujedinjena demokratska Srbija, koja je ostala ispod izbornog praga od tri posto. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of