LJUBLJANA

Slovenska vlada ubrzava evakuaciju svojih državljana zbog koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenska vlada nastavlja s tzv. evakuacijskim povratkom svojih državljana koje je kriza s koronavirusom zatekla u inozemstvu, ali upozorava u utorak da je takvih prilika sve manje zbog zatvaranja zračnog prometa.

Ministarstvo vanjskih poslova u utorak je pozvalo one koji borave u Španjolskoj, državi u kojoj zaraza zadnjih dana eksponencijalno raste, da iskoriste poseban let za slovenske državljane, planiran za četvrtak iz Madrida, a za to se mogu prijaviti na posebnoj aplikaciji ministarstva vanjskih poslova.
"Brojne države pripremaju nove restrikcije za obuzdavanje pandemije, što će utjecati na mogućnost povratka kući, zato je sada krajnje vrijeme da se odluče jer se evakuacijski letovi pune", izjavio je u utorak glasnogovornik kriznog stožera za koronavirus Jelko Kacin.
Ministar vanjskih poslova Anže Logar naglašava da se evakuacijski letovi za Slovence iz onih država u kojima je takva mogućnost već bila ponuđena više neće organizirati, nego će se oni koji su tamo ostali morati sami snaći.
Prema podacima kojima raspolažu slovenska diplomatska predstavništva, u inozemstvu je trenutno više od tisuću onih koji se žele vratiti u domovinu, od toga ih je najviše u državama EU-a i u Velikoj Britaniji, oko polovica njih.
Prošli je tjedan uspjela zračna evakuacija oko 300 Slovenaca. U nekoliko slučajeva to se postiglo na "recipročnoj" bilateralnoj osnovi, tako da su u jednom smjeru istim zrakoplovom iz Slovenije bili u domovinu vraćeni državljani drugih država, a u suprotnom pravcu istim avionom natrag u zemlju Slovenci koji su se tamo zatekli.
Više slovenskih državljana zadnjih se dana u vlastitom aranžmanu u domovinu vratilo i preko zagrebačkog aerodroma, a onda opet u vlastitom aranžmanu preko granice.
Na one koji su boravili u destinacijama gdje je epidemija koronavirusa primjenjuje se odredba o samoizolaciji, a po potrebi i testiranje.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum