LJUBLJANA

Slovenija: zabrana napuštanja općina ostaje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Restriktivne mjere poput ograničenja kretanja na područje matične općine ostat će na snazi najmanje do kraja prvosvibanjskih blagdana, odnosno još 1. i 2. svibnja, poručio je u subotu preko Twittera premijer Janez Janša, dodajući da se o nekim mjerama popuštanja razmišlja.

Kako je naveo, stručnjaci u Sloveniji i oni na razini EU-a ubrzano pripremaju standarde  za ponovno pokretanje različitih djelatnosti poput školstva, turizma i javnog prometa kako bi se one mogle u uvjetima epidemije odvijati barem u ograničenom opsegu.
Slovenska vlada u petak je razmotrila stanje epidemije u državi i susjednim zemljama, te izradila prijedlog mogućih dodatnih popuštanja mjera koje su sada na snazi za razdoblje u svibnju i lipnju ove godine, a neke odluke mogla bi u tom smislu donijeti na svojoj slijedećoj sjednici  u srijedu idućeg tjedna.
Janša je građanima poručio da se Slovenija u borbi s koronavirusom uvrštava među najuspješnije države i kontrolira epidemiju, ali da je u popuštanju restrikcija treba biti vrlo oprezna, s obizirom na iskustvo država koje su u to krenule prerano.
Zbog toga i stanja u susjedstvu za Sloveniju i EU olakšavanje mjera i restrikcija događat će se postupno i uz "koronastandarde" za različite djelatnosti, pri čemu će u nekim situacijama za duže vremena biti potrebno dezinficiranje ruku i površina, držanje sigurnosne fizičke udaljenosti i nošenje maski ondje gdje se fizička distanca ne može provoditi, upozorio je slovenski premijer.
Glavna vladina infektologinja Bojana Beović poručila je preko Twittera da ukidanje zabrane napuštanja matičnih općina još najmanje tijekom prvosvibanjskih blagdana ne treba očekivati niti će do toga doći jer bi inače došlo do velikih masovnih kretanja stanovništva, što bi povećalo mogućnost novog rasta dnevnih zaraza koronavirusom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter