LJUBLJANA U PROBLEMIMA

STANJE S KORONOM U SLOVENIJI SVE LOŠIJE: Na broj stanovnika imaju više slučajeva nego što ih je Hrvatska imala u najgorim danima!

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Sloveniji su u zadnja 24 sata s 3.645 testova potvrđena 192 nova slučaja koronavirusa, a nije bilo novih smrtnih slučajeva, objavila je u petak slovenska Vlada.

Riječ je o najvećem broju novih dnevnih zaraza od početka epidemije, u  drugom epidemijskom valu u kojemu se u zadnja dva tjedna broj novozaraženih  dnevno kretao oko sto ili manje. Do sada je najveći broj novozaraženih bio prošlog  četvrtka, kad je bilo potvrđeno 137 slučajeva infekcije. Ako se gleda na broj stanovnika, Slovenija je danas na razini najgorih dana Hrvatske, početkom rujna, kada je kod nas bilo oko 360 novih slučajeva. Dakle, čak je u "deželi" stanje sada i gore od toga. 

Broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije u Sloveniji s novim je podacima povećan na 5.007, trenutno je aktivno 1.509 slučajeva, a u bolnicama je 59 pacijenata koji se liječe od Covida-19, od čega ih je 15 na intenzivnim odjelima, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Do sada je od posljedica Covida-19 umrlo 145 ljudi. Četvrtina novooboljelih u zadnja 24 sata je iz područja LJubljane. Incidencija koronavirusa u Sloveniji (broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana) iznosi oko 70, prenose mediji.

Radi se o vrlo velikom porastu novozaraženih iako uz veliko povećanje broja testiranih, kazala je za medije, komentirajući trenutnu epidemiološku situaciju, Bojana Beović, infektologinja koja vodi vladin stručni tim za Covid-19. Prema njenim riječima, oko četvrtine novozaraženih dolaze iz karantene, odnosno izolacije, što ukazuje na to da je velika mogućnost da će se zaraza širiti jer ostali novozaraženi i njihovi kontakti  nisu na vrijeme otkriveni.

"Još uvijek imamo vrlo mnogo zaraza nepoznatog izvora, što može značiti da se virus nekontrolirano širi, a to je vrlo zabrinjavajuće", kazala je Beović.

Zbog porasta broja novih infekcija u susjednim državama Slovenija će idući tjedan revidirati svoju listu "crvenih", epidemiološki nesigurnih destinacija jer je situacija s koronavirusom pogoršana i u Mađarskoj i Austriji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of