LJUBLJANA

Slovenija predstavila "Bijelu knjigu" o jačanju obrambenih kapaciteta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Slovenska vojska trebala bi za 15 godina svoj sastav povećati za dvije tisuće pripadnika, a Slovenija bi ciljne 2035. svoj udio izdvajanja za obranu u BDP-u trebala povećati na propisani standard od dva posto, prema  "Bijeloj knjizi" za područje obrane koju je ministarstvo obrane predstavilo u utorak.

Sukladno planovima iz tog razvojnog dokumenta koji se pripremao skoro dvije godine, Slovenija bi umjesto umjesto 7100 vojnika stalnog i pričuvnog sastava, koliko ih je sada,  njihov sastav postupno povećavala na konačnih 7500 vojnika u stalnom i 1500 u rezervnom sastavu, dok bi se izdvajanja za obranu također povećala sa sadašnjih 1,01 posto BDP-a na 2 posto.
Pri tome bi - predviđa dokument - najmanje 20 posto izdvajanja za obranu  bilo namijenjeno investicijama u opremu i naoružanje, kako bi se promijenio sadašnji odnos u kojemu se većina sredstava utroši na plaće i druge obveze.
 Kako je sudjelujući u raspravi prilikom predstavljanje bijele knjige iznijela načelnica glavnog stožera slovenske vojske Alenka Ermenc, izdvajanja za vojsku i obranu u proračunima za ovu i iduću godinu ne jamče postizanje razvojnih  ciljeva i dinamike jer se primjerice obrambeni proračun za ovu godinu predviđa u visini 561 milijun eura, što je malo povećanje u odnosu na lanjskih 546 milijuna, dok bi proračun za vojsku u 2021. trebao iznositi 561 milijun eura.
U Bijeloj knjizi predviđeno je da slovenska vojska bude u stanju formirati dvije srednje bataljunske skupine, kako je već bilo predviđeno programom djelovanja u okviru NATO-ovih operacija, a dopušta se i scenarij ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, ako napori za privlačenje više kandidata u profesionalni sastav vojske ne bi uspjeli.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum