LJUBLJANA

Slovenija: Odstupio direktor Telekoma, druga smjena u velikim državnim tvrtkama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Direktor Telekoma Slovenije Matjaž Merkan u četvrtak je odstupio sa svoje dužnosti, a riječ je o već drugoj promjeni na čelnoj poziciji nacionalnog teleoperatera u većinskom državnom vlasništvu.

Na navode većine medija medija kako je vjerojatni odlazak Merkana povezan s time jer je odbio istragu protiv svog prethodnika na mjestu predsjednika uprave  Rudolfa Skobeta, tvrtka u trećinskom vlasništvu države navela je u priopćenju na LJubljanskoj burzi da je Merkan ostavku dao isključivo iz osobnih razloga i da će ga privremeno zamjenjivati dosadašnji potpredsjednik uprave  Tomaž Seljak.
Mediji navode da je Merkan  navodno odbio provesti istragu koja bi istražila krivnju prethodnog poslovodstva za poslovni debakl nakon što je arbitražni sud u Švicarskoj Telekomu Slovenije odredio plaćanje 23 milijuna eura u njegovu sporu s grčkom kompanijom Antenna oko vlasništva u zajednički pokrenutom, a financijski neisplativom projektu televizijskog kanala "Planet TV", te da je to pravi razlog ostavke kojom je želio zaštititi "sebe i svoje prijatelje".
Riječ je o drugoj ne do kraja pojašnjenoj smjeni u velikim poduzećima s većim vlasničkim udjelom države u vrlo kratkom vremenu, nakon što je prošlog mjeseca neočekivano odstupio dugogodišnji direktor Petrola, velike energetske kompanije, s godišnjim prihodom od 5,5 milijarde eura najveće slovenske tvrtke.
Iako je direktor Tomaž Berločnik pristao na sporazumni raskid ugovora i otpremninu jer je to preporučio nadzorni odbor, pokazalo se da se radilo o "iznuđenoj" ostavci, što je kasnije i sam potvrdio. O pravim razlozima možda će se govoriti na najavljenoj skupštini dioničara idućeg mjeseca, nakon što je transparentno pojašnjenje koje bi ga uvjerilo tražio i predsjednik vlade Marjan Šarec, nakon što je zanijekao da je sudjelovao u Berločnikovoj smjeni, ali ne isključivši da je ona ipak došla iz politike, možda njegovih partnera u koalicijskoj vladi.
Zanimljivo je da su i Merkan i Skobe prije nego što su smijenjeni primili nagradu za najbolje slovenske menadžere, pa mnogima i njihovi slučajevi govore o uplitanju države u poslovanje i kadroviranje u velikim poduzećima.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum