BLAŽE MJERE

Slovenija od subote popušta s ograničenjem kretanja, neki sportovi dozvoljeni rekreativno

| Autor: Hina
EPA

EPA


Slovenci koji izvan mjesta stanovanja imaju vikendicu, kamp-kućicu, zemljište ili vrt od subote će ih moći posjetiti ili obrađivati bez obzira na načelnu zabranu napuštanja matičnih općina, potvrđeno je u četvrtak u Ljubljani.

Vlada je takvu odluku donijela zbog ocjene da se epidemija koronavirusa postupno smiruje, ali upozorava da se i dalje treba strogo pridržavati važećih restrikcija o socijalnoj distanci i načelnoj zabrani napuštanja mjesta prebivanja kako se ne bi napravio "korak natrag" te došlo do novog rasta zaraze među stanovništvom.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio ministar unutanrjih poslova Aleš Hojs, oni koji će od subote uređivati vikendice koje imaju u vlasništvu ili najmu izvan matične općine morat će ispuniti izjavu u kojoj će navesti cilj putovanja i destinaciju te broj dana koliko će na svom posjedu boraviti.

Tijekom privremenog boravka na novoj lokaciji neće se smjeti udaljavati s posjeda niti kupovati u lokalnim trgovinama ili se družiti s lokalnim stanovništvom kako bi se spriječio rizik širenja infekcije.

Predstavnici slovenske vlade potvrdili su da će od subote građanima biti dopušteno i bavljenje nekim sportskim aktivnostima, kao što su golf, tenis ili boćanje, s obzirom da u njima nema bližeg socijalnog kontakta igrača, ali zabrana timskih i masovnih sportova, u kojima dodazi do tjelesnog dodira, i dalje ostaje.

Dozvola bavljenja tim sportskim aktivnostima vrijedit će samo na području matične općine, ali ne izvan nje.

Vlada upozorava da se prilikom boravka na golf-igralištu, teniskom terenu ili na boćalištu neće smjeti prodavati hrana i piće, kako je to bilo uobičajeno,  jer je ugostiteljskoj djelatnosti i dalje zabranjen rad.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je da je cilj vlade da se zabrana napuštanja matičnih općina ukine s početkom svibnja, nakon što bude poznata analiza seroloških testova nacionalnog uzorka koje je najavila vlada.

Ta će se analiza provesti na 1000 do 1500 stanovnika različite starosti i iz različitih regija, kako bi se dobila jasnija slika o stanju epidemije i koliko je ljudi stvarno inficirano, a bolest su možda preboljeli i bez simptoma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum