BEJRUT

Sirijska vojska zauzela autocestu, pregovori Turske i Rusije prekinuti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Vladine snage preuzele su kontrolu nad autocestom na sjeverozapadu Sirije prvi put od 2012., rekla je nevladina udruga, a prekinuti su pregovori između Rusije i Turske o zaustavljanju sukoba u kojemu je ubijeno 13 turskih vojnika u tjedan dana. 

Autocesta M5 glavna je cesta između između Alepa i glavnoga grada i vodi preko Derae na jugu Sirije.

Sirijske snage zauzele su M5 u cijeloj dužini pošto su istjerali pobunjenike iz njihova zadnjeg uporišta na cesti, rekao je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Te snage, koje podržavaju Rusija i Iran, preuzele su kontrolu nad autocestom nakon što su zauzele zapadno predgrađe Alepa od pobunjenika. Vlada je pojačala kampanju da osvoji zadnje uporište pobunjenika u sirijskome gotovo devetogodišnjem ratu.

Prošli tjedan, vladine snage ponovno su zauzele Sarakeb, grad na strateškom raskrižju gdje se M5 križa s glavnom autocestom smjer zapad-istok. 

Zadnje napredovanje snaga sirijskoga predsjednika Bašara al Asada zbiva se nakon što je ubijeno 13 vojnika u sjeverozapadnoj regiji Idlibu prošli tjedan, potaknuvši jedan od najozbiljnijih sukoba između Ankare i Damaska.

Rusko izaslanstvo koje je u Ankari razgovaralo o ofenzivi sirijskih vladinih snaga u Idlibu otputovalo je, rekao je turski diplomatski izvor u utorak, no nije postignut nikakav sporazum o tome kako zaustaviti sukobe u kojima je u tjedan dana ubijeno 13 turskih vojnika.

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini