SEUL

Sestra Kim Jong Una će posjetiti razoružanu zonu između dviju Koreja

| Autor: Hina
EPA

Sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una posjetit će u srijedu razoružanu zonu koja odvaja Sjevernu Koreju od Južne kako bi izrazila sućut nakon smrti bivše južnokorejske prve dame Lee Hee-ho, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje. 

Ministarstvo Sjeverne Koreje je reklo da će Kim Yo Jong navečer posjetiti demilitariziranu zonu i granično naselje Panmunjom te da se očekuje njezin susret s južnokorejskim dužnosnicima.

Lee Hee-ho, koja je umrla u ponedjeljak, bila je udovica bivšeg južnokorejskog predsjednika Kim Dae-junga, prvog južnokorejskog vođe koji se sastao sa sjevernokorejskim 2000. godine, tada vladajućim Kim Jong IIom.

Do posjete Kim Yo Jong Južnoj Koreji dolazi godinu dana nakon što su njezin brat i američki predsjednik Donald Trump na prvom američko-sjevernokorejskom summitu u Singaporu dogovorili da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Pregovori o tom pitanju se od tada odugovlače.

Kim Dae-jung, koji je bio predsjednik od 1998.-2003., poznat je po tzv. "Sunčanoj politici" prema Sjevernoj Koreji. Popuštanje napetosti prošle godine između dviju Koreja, smatra se oživljavanjem te politike.

Zatvorena Sjeverna Koreja i bogata demokratska Južna Koreja tehnički još uvijek ratuju jer je njihov sukob od 1950. do 1953. završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Prošle godine su zabilježeni mnogi sastanci na visokoj razini između te dvije zemlje, uključujući i tri summita između Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina.

Kim Yo Jong je posjetila Južnu Koreju za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u veljači 2018. te pratila brata na summitima.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini