NAJNOVIJESEUL

Kim Jong-un postao Vrhovni predstavnik svekorejskog naroda

| Autor: Hina
EPA

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nadjenuo je sebi novu titulu koja bi mogla zapanjiti susjednu Južnu Koreju jer ga državni mediji sada oslovljavaju s "Vrhovni predstavnik svekorejskog naroda".

Nova titula pojavila se prije dva dana u izvješćima o novoizabranom parlamentu Sjeverne Koreje.

"Tvrdnja da je lider svih Korejaca doista je u skladu s dugoročnim ciljem Kim Jong-una o ponovnom ujedinjenju Korejskog poluotoka pod njegovim vodstvom", napisao je Ruediger Frank s Bečkog sveučilišta na portalu 38 North koji prati i analizira zbivanja u Sjevernoj Koreji. 

Za sada nema službene reakcije vlade iz Seoula.  Južnokorejski analitičari vjeruju da je svrha nove Kimove titule ojačati njegovu poziciju. 

Dosad je Pyongyang izbjegavao otvoreno posezati za vodstvom nad cijelim Korejskim poluotokom. 

"Nova titula je stoga prekid s prošlošću i otvoren izazov za južnokorejskog predsjednika", napisao je Frank. 

Kim i južnokorejski predsjednik Moon Jae In sastali su se tri puta prošle godine. Na prvom summitu u travnju dogovorili su se da će Korejski poluotok denuklearizirati. Zajednička deklaracija ne sadrži konkretne mjere o tome kako kane postići nuklearno razoružanje, no summit je umnogome poboljšao odnose između dviju Koreja.

Sjeverna Koreja ranije ovaj tjedan imenovala je na sjednici skupštine novoga nominalnog šefa države. Imenovan je Choe Ryong Hae umjesto Kim Yong Nama koji je na toj dužnosti bio od 1998. godine.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izabran je za predsjednika Odbora za državna pitanja, objavila je u petak sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam